Gazete Emek - Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, artan hasta sayısına dikkat çekerek acil 14 günlük kapanma önerisinde bulundu. Saltık açıklamalarına şöyle devam etti:

 İstanbul’daki salgın durumu Nisan ayında tepe değerlerine yaklaşmış hatta aşmış durumda denebilir. Birçok kaynaktan ve hastanelerden, arkadaşlarımızdan gelen bilgiler bu yönde. Yoğun bakım yatağı bulmak son derece güç, cankurtaranlar saatlerce gelemiyor, merkezi yönlendirme ile hangi hastanede boş yatak varsa oraya götürüyor cankurtaranlar. Ama yönlendirildikleri hastanelerde de rahatlık yok; İstanbul’daki durum tıkanmak üzere.

Sahadan gözlemlerimiz, meslektaşlarımızdan gelen bilgilere göre ‘Yoğun bakımlar doldu, hastalar sedyelerde bekliyor’ deniyor. Sağlık Bakanı 14 gün kapatma çağrısının yanlış olduğunu düşünüyorsa bilimsel gerçeklerle bunu da açıklamalı. İstanbul’dan başlayarak epidemiyolojik verilerle uyumlu biçimde 14 günlük kapatma yapılmalı.

Saltık, acil olarak tedbirlerin devreye alınması gerektiğini belirtti: Meslektaşlarımız neredeyse artık yoğun bakıma hasta seçmek durumda kalacaklar. Yoğun bakıma veremediğiniz hasta ölecek, iktidar kötü yönetimi nedeniyle bizi böylesine ağır ve kritik kararlar vermeye zorluyor.

SALTIK: BEN BUNLARA PİKNİK KARANTİNALARI DİYORUM

Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına da konuk olan Profesör Doktor Ahmet Saltık, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üzerinde uzlaştığı 14 günlük kapatma çağrısının acilen uygulanması gerektiğini belirtti. Saltık, sadece hafta sonu ya da resmi tatil günlerinde uygulanacak sokağa çıkma yasaklarının yetersiz kalacağını ifade ederek, "Ben bunlara piknik karantinaları diyorum" dedi. Saltık, halkın yalnızca hafta sonları kapatma uygulamasını istemesinin Sağlık Bakanlığı'nın vaka sayılarını açıklamamasından kaynaklandığının altını çizdi. "14 günlük kapatmaya halk hazır değil çünkü gerçek rakamlar hala halktan gizleniyor" dedi.

‘’2 HAFTALIK KAPANMA ÖNCESİ HALKA DESTEK VERİLMELİ’’

Ahmet Saltık, 2 haftalık kapatma öncesi halka önceden haber ve gerekli ekonomik desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı vaka sayılarının gerçeği yansıtmamasına ilişkin "Yunanistan'ın nüfusu Türkiye'den çok daha az olmasına rağmen orada dün 71 kişi hayatını kaybetti. Biz sayıları kaçla çarpalım?" dedi. Saltık, Kanal İstanbul projesine harcanacak 75 milyar dolarlık bütçeye ilişkin olarak ise “14 günlük kapatma 45 milyar dolara yakın bir paraya mal olabilir ama Kanal İstanbul için 75 milyar dolar düşünülüyor. Şu an için Türkiye’nin en yakıcı sorunu salgın ve depremdir. Bunlara odaklanmak gerekiyor. İktidar bunun mali kaynaklarını bulacaktır. Günübirlik önlemlerle salgınla mücadele edilemez. Birinci sıraya halkın sağlığını koymalı ekonomik gerekçeler ikinci plana düşürülmelidir” yorumunda bulundu.

Editör: TE Bilişim