Gazete Emek- HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş bugün Silivri'de görülen Demirtaş ve Önder davası sonrasında duruşmaya ilişkin açıklama yaptı. Beştaş, Demirtaş ve Önder'in savunma yapmadıkları halde savunma yapmış gibi gösterdiklerini söyledi. 


Beştaş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Dava 8 Haziran’a ertelendi. Savcılık savunmaları almadan mütalaa verdi ve ceza istedi. 

Şunu unutmayın, biz Demirtaş etrafında kenetlenerek 24 Haziran’dan büyük bir güçle ve kararlılıkla çıkarak hepsinin özgürlüğünü sağlayacağız; halk sağlayacak.

Bizi mahkeme önlerinde tutarak sandıktan çıkacaklarını sanıyorlar ama yanılıyorlar 

Bizi mahkemeler önünde tutarak, keyfi yargılamaları devam ettirerek, sandıklardan kendilerinin çıkacaklarını sanıyorlar ama büyük bir yanılgı içerisindeler. 

HDP umuttur, cesarettir. Bizler umudumuzla, cesaretimizle, direnişimizle kazanacağız.

Az önce şahit olduğumuz şey yargılama değildi. 

Hepiniz içeride ne kadar vahim bir tablo olduğunu gördünüz. Bizim biraz önce izlediğimiz bir mahkeme salonu değildi. Bir yargılama değildi, sadece aldıkları talimatları bir yöntemle alelacele yetiştirmeye çalışan 3 kişilik bir heyet vardı. 

Panikle seçime gidenler panik yargılamalar da yapıyor. Bu yargılamalara ben hukukçu olarak yargılama diyemem. Ceza hukuk kanununu, uluslararası sözleşmeleri kabul etmeyen, görevlerini emir ve talimatlarla yapanlara yargı mensubu denemez. 

Önder ve Demirtaş savunma yapmamışken "savunma yapılmıştır" diye kabul ettiler. 

Öyle bir şey yaşadık ki Türkiye hukuk tarihinde bunun benzeri yok. Sırrı Süreyya Önder ve Selahattin Demirtaş savunma yapmamışken "savunma yapılmıştır" diye kabul ettiler. Yani bir daha size savunma yaptırmayacağız demektir bu. Ancak savunma yargılamanın temelidir. 

Arkadaşlarımız rehin statüsündeler. Söz hakkı verilmemesinin bir izahı yoktur. 

Kaldı ki Adalet Bakanlığı’nın, Meclis’te beyan ettiğimiz gibi mahkemelere talimat verdiği belgelenmiştir. Demirtaş’ı mahkemelere çıkarmayın diyen gizli belgeleri açıkladık, halen Adalet Bakanı bir açıklama yapmamıştır. 

Demirtaş’ı alanlarda görmeye cesaretiniz varsa serbest bırakın

Sözde yargılama konusu Demirtaş’ın ve Sırrı Süreyya Önder’in 2013’te Newroz'da yaptıkları konuşmalar. Çözüm sürecinde yapılan konuşmalar bugün suç olarak gösteriliyor. Ama nafile AKP ve ortağı batacak. Kendilerine Silivri Cezaevi önünden çağrı yapıyoruz. Siyasete yargıyı dahil etmeyin, siyaset mahkeme salonlarında değil meydanlarda yapılır. Demirtaş’ı alanlarda görmeye cesaretiniz varsa serbest bırakın. 

Karşımızdaki güç, korkaklıkla tarihe yazılacak. 

Bugün yargıyı bir enstrüman olarak kullanıyor. Bugün savcı ceza istedi ama bu savcı cezayı kendi özgür iradesi ile istemedi. Hitler döneminde bile savcılar birebir talimatlandırılmazdı. Bugün Türkiye’deki tablo daha vahimdir. Bir yargılama yapılmamaktadır.

Rakipleri rehin alarak yapılan siyaset, siyaset değil faşizmdir 

2 çağrımız daha var. Buradan Beştepe’ye ve Bahçeli'ye söylüyoruz bu panik seçiminize, korku seçiminize bir nebze olsun adalet katmak istiyorsanız Demirtaş’ı derhal serbest bırakın. 

Demirtaş özgür koşullarda alanlarda sizinle karşı karşıya gelsin, diğer vekil arkadaşlarımız için de aynı çağrımız geçerlidir. Rakipleri rehin alarak yapılan siyaset, siyaset değil faşizmdir. Demirtaş’ı hapiste rehin tutarak halkı teslim almaya çalışıyorsanız, yanılıyorsunuz. Hepimiz Demirtaş’ız, Yüksekdağ’ız, Gültan Kışanak’ız. Bu bayrağı asla yere düşürmeyeceğiz.

Editör: TE Bilişim