Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığında toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), kayyum uygulamalarına karşı yol haritası çıkarttı.  

HDP MYK, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta kayyum atanmasının bu yana dün ikinci kez toplandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplanan MYK’nin ana gündemini, kayyum atamaları ve kayyum politikasına karşı mücadele hattı oluşturdu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, HDP şu planı izleyecek:

Kesintisiz oturma eylemleri 

Kayyum atanan Mardin, Diyarbakır ve Van kentleri, protesto eylemlerinin merkezi olacak. Yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanları görevlerine iade edilene kadar kesintisiz oturma eylemleri başlatılacak. Yine bu eylemlere batı illerinden destek ziyaretlerinin sürmesi sağlanacak.

Batıda konferanslar, etkinlikler

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır ve Van’ın yanı sıra İstanbul ve İzmir’de de kitlesel miting yapılması planlandı. 

Görevden alınan belediye eşbaşkanları ve belediye meclis üyelerinin katılımları ile, batı kentlerinde düzenlenecek konferans, panel ve söyleşiler aracılığıyla kayyum atamaları ve kayyumların pratikleri batı kamuoyuna anlatılacak.

Parlamentoya ‘acil gündem’ ile toplanma çağrısı 

Meclis’in 1 Ekim’den önce “acil gündem” ile daha önce açılması çağrısı yapılacak.

Çağrı, parlamentonun acilen toplanıp, kayyumları gündeme alması yönünde olacak.

Diplomatik temaslar

Diplomatik temaslar artırılacak. Bu kapsamda Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Konseyi ile Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilip, hükümet üzerinde kayyum atamalarından geri adım atması konusunda baskı kurulması istenecek.

Tecrit ve kayyum diyalektiği

MYK’de PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tam anlamıyla kaldırılmadığı konusunda uzlaşıldı ve tecridin mutlak anlamda kırılmadığı sürece kayyum uygulamalarının da önüne geçilemeyeceği konusunda görüş birliğine varıldı.

Bu nedenle ileriki günlerde, tecrit ile kayyum pratiği arasındaki diyalektiği halka anlatmayı öngören bir planlama ihtiyacı partinin önüne konuldu.

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim