Gazete Emek- İnfaz düzenlemesinin kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayan HDP Meclis Adalet Komisyonu üyesi Abdullah Koç, “Yasal düzenleme değil, genel af Meclis’in gündemine getirilmesi gerekiyor” dedi. 
 
Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle risk altında bulunan cezaevlerindeki hasta, çocuk ve 65 yaş üstü tutuklular için kaygılar artıyor. Ancak AKP’nin Meclis’e sunduğu 2’inci Yargı Paketi’nde cezaevlerinde infaz indirimiyle ilgili bir düzenleme yer almıyor. İktidar yetkilileri, Covid-19 nedeniyle cezaevleri için gündeme gelen infaz indirimiyle ilgili düzenlemede son aşamaya geldiklerini, siyasi partilerle de görüştükten sonra düzenlemeye son halini vereceklerini açıkladı. İnfaz indirimiyle ilgili düzenlemenin “3’üncü Yargı Paketi” adı altında önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Adalet Komisyonu üyesi ve Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, cezaevleri için gündeme gelen infaz indiriminin kapsamıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Koç, iktidara koronavirüs nedeniyle gelen tepkilerin artmasıyla infaz düzenlemesini gündemine aldığını belirtti. Tutukluların derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Koç, infaz indiriminin, suçu ve cezası kesinleşmiş olan hükümlüler için getirilen bir husus olduğunun altını çizdi. Koç, “İnfaz indiriminin, cezası kesinleşmiş, siyasi ve yasal mücadele veren, özellikle partimizin eş genel başkanları, belediye eş başkanları, milletvekilleri, siyasetçiler, düşünce suçluları, gazeteciler, bir tweet atıp da bundan kaynaklı ‘propaganda’ suçu ile suçlanan ve cezası kesinleşen kişileri kesinlikle kapsaması gerekiyor. Binlerce partili tutuklumuz var. Ve biz bu kişilerin siyasal çalışmaları nedeniyle tutuklandıklarını çok iyi biliyoruz” dedi.
 
TUTUKLU YARGILANANLAR

 
Tutuklamanın bir tedbir olduğunu hatırlatan Koç, cezası kesinleşmemiş ve tutuklu yargılananların da hiçbir ayrım yapılmadan bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tutuklular için de ayrıca yasal bir düzenlemeye gerek olmadığını söyleyen Koç, “Yargının ne kadar denetim altında olduğunu biliyoruz. Siyasal iktidarın bu yönde olumlu bir takım açıklama yapması halinde bunun gerçekleşebileceğini çok iyi biliyoruz. Koronavirüsün cezaevlerine sıçraması halinde bunun önleminin alınması mümkün olmayacak. Çünkü kapasitenin çok üstünde tutuklu ve hükümlü var. 5 kişilik bir koğuşta 20 kişi kalabiliyor. Bu durumun gözetilmesi gerekiyor” diye uyardı.
 
‘GENEL AF GÜNDEME GELMELİ’
 
Koç, “İran gibi bir ülkede bile siyasi tutuklular için af getirildi. Şu an cezaevleri büyük bir tehlike ortamı. Eğer gerçek anlamda insan hayatı iktidar için önemliyse, iyi niyet taşıyorlarsa bunu yapmaları gerekiyor, ki biz bunun zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Olağanüstü bir süreç yaşanıyor. Yasal düzenleme şeklinde değil direk genel af şeklinde Meclis’in gündemine getirmeleri gerekiyor. Bu geciktirilmemeli cezaevleri sinyal veriyor” diye belirtti.
 
HASTA TUTUKLULAR
 
Hasta tutukluların derhal serbest bırakılması gerektiğini belirten Koç, şunları söyledi: “Cezaevinde ölümle yüz yüze olan hasta tutsaklar var. Bu tutsakların bağışıklık sistemi zayıf. Hükümlü olan kişilerin bu kapsamı içinde yer alması gerekiyor. Hamile olan kadınlar ve çocukların derhal serbest bırakılması gerekiyor. Aksi takdirde bir infial olur. Cezaevinde bulunan insanlar devletin sorumluluğundadır. Salgının cezaevlerine sıçraması halinde binlerce kişinin hayati tehlikesi söz konusu olacaktır.”
 
‘HÜKÜMETİ UYARIYORUZ’
 
Koç, iktidarın düzenlemeyi “bazı suçlar hariç” ibaresiyle getirdiğini ve infaz indirimi getirilecek düzenlemeyle ilgili siyasi tutukluları kapsamayacağı yönünde duyum aldıklarını söyledi. Hükümeti uyardıklarını ifade eden Koç, “Her mücadele veren, her siyasi çalışma yürüten, her düşünce açıklayanları ‘terör suçluları’ olarak değerlendiriyorlar. Kesinlikle bu uygulamadan vazgeçilmeli. Katillerin, tecavüzcülerin, hırsızların kapsam içinde yer alacaklarına dair duyumlarımız var. Ama siyasal mücadele veren, halk için mücadele veren, düşüncesini açıkladığı diye suçlanan kişilerin kapsam dışında bırakılması halinde, bu ülke için yapılacak en büyük hata olur” dedi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim