Gazete Emek- Bingöl'de yaşayan iki buçuk yaşında Hemofili A hastası olan Eslem Sara'nın yakınları Gazete Emek'e ulaşarak tedavisi için yardım çağrısında bulundu.

İşte Gazete Emek'e ulaşan mesaj;

Bu gördüğünüz hastalığa karşı dirençsiz olan ve Bingöl'de ikamet eden küçük kardeşimiz Hemofili A hastası. Haftada üç'ten fazla hayatı tehtit eden kanama geçiriyor ve her geçirdiği kanama çok kötü zamana sürüklüyor. Hangi hastaneye, hangi doktora başvursak bile aldığımız tek cevap "Bu hastalığın asla geçmeyeceğini, iyileşmeyeceğini" söylüyorlar. Burun, göz, ağız, kulak, eklem vajinal gaita ve kas içi birçok kanama geçiriyor ve geçirmeye devam ediyor. Kanamaları durmuyor ve yanlızca Heamat P diye bir faktör ilacı var, onu haftada iki defa yaptırıyorlar. Ve kanama olduğu zaman da sekiz saatte bir yaptırdıkları zaman kanama anca duruyor.

Ancak bu ilaç ömürlük bir tedavi değil, sadece anlık oluşan kanamayı dindirmek için bir ilaçtır. Bu hastalık üzerine yeni geliştirilen gen tedavisi ve yaklaşık 10 hastanın üzerinde ama ileri Hemofili A hastalığı olanlara denenmiş ve başarılı sonuç almış. Ama bahsedilen gen tedavisi henüz faaliyete girmiş değil.

Gen tedavisi ücreti 2 milyon dolar ve ailenin bu miktarı karşılaması mümkün değil. Bunun için tedavi sırasına isim yazdırması gerekiyor ama sıra gelmesi yıılar bile sürebilir. 2 buçuk yaşında ki çocuğun bu sürece dayanması mümkün değil. Ve bu son iki haftadır kanamaları artmış durumda  Eğer bu şekil de devam ederse ölüme kadar gidebilir. Hafta da  iki defa damardan ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Damar yolları tıkanmış ve zarar görmüş durumda. Her geçen gün onun için daha çok zorlaşıyor. Bir taraftan yaşadığı kanama ve bir diğer taraftan ise  saatlerce delinip mahvolmuş açılmayan damar yolları ile hayata tutunmaya çalışan 2 buçuk yaşında bir yavrucak. Çocuğun adı Eslem Sara KAZAN, Annenin adı Sema Nur KAZAN, Babanın adı Ömer Faruk KAZAN. Sizlerden ricam sesimizi duyurun.

Bunlar da çocuğun fotoğrafları. Son iki haftadır durumu kritik ve ağır kanamalar geçiriyor. Lütfen sesimiz olun.

-Şilan Atbaş

Editör: TE Bilişim