Gazete Emek- Suriye’nin yüzde 60’ı cihatçılardan oluşan vilayeti İdlib ile ilgili özelikle Rusya, İran ve Türkiye arasında yaşanan yoğun trafiği değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, “Türkiye, Kürtleri tasfiye etmek için kendinden her türlü tavizi veriyor. Bu durum da Türkiye’ye siyasi ve ekonomik kriz olarak geri dönüyor Türkiye, ABD ve Rusya’yı oyalarken kendisi kaybediyor. Hem toplumsal, siyasal ve ekonomik olarak bataklığa sürükleniyor” ifadesinde bulundu. 

NEYE GÜVENEREK?

Küresel güçlerin kendi çıkarları doğrultusunda Ortadoğu’yu yeniden şekillendirmeye çalıştığını belirten Aydeniz, “İdlip’e bugün saldırılırsa bu çetelerin bir kısmı Türkiye’ye bir kısmı da Afrin’e kaydırılacak” iddiasında bulundu.

HDP’li Aydeniz, Erdoğan ile Putin arasında Soçi’de yapılan görüşmede Halep ve Şam’ın korunması için, 15 kilometrelik alanda silahsız bölge konusuna da değinerek, kurulacak bu bölgelerin sorumluluğun da yine TSK’ye verildiğini savundu. Aydeniz, bu “Erdoğan, neye güvenerek böyle bir taahhütte bulunuyor” diye sordu.

İdlib operasyonu varılan mutabakat çerçevesinde bugün her ne kadar ertelense de, yarın mutlaka yapılacağı düşüncesindeki Aydeniz, bunu “Rusya, zaman kazanmaya çalışıyor. İdlib’e kesinlikle operasyon yapılacak. Çünkü İdlib, Suriye’nin Akdeniz’e açıldığı yerdir.” sözleriyle dile getirdi.

‘İSRAİL SALDIRISI, ABD’DEN BAĞIMSIZ DEĞİL’

Aydeniz, Erdoğan ve Putin’in görüşmeleri sonrası İsrail’in Suriye’ye yaptığı hava saldırısı nedeniyle bir Rus uçağının rejim güçleri tarafından düşürülmesi üzerinde de durdu. Aydeniz, bu konuda “İsrail’in ABD’den bağımsız hareket etmediğini düşünüyorum. Türkiye ve Rusya, bir şekilde anlaşıyor ama Suriye’nin paydaşları arasında İsrail ve ABD de var. Herkes kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

İLNUR ÇEVİK: ESAD VE ABD İDLİB'İ BOZMAYA ÇALIŞACAK

Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Yeni Birlik Gazetesi Yazarı İlnur Çevik Türkiye ve Rusya’nın İdlib konusunda mutabakatından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ve ABD yönetiminin ‘Hiç de memnun olmadığını’ öne sürdü. Çevik, hem Beşar Esad’ın hem de ABD yönetiminin muhtelif manipülasyonlarla bu anlaşmayı bozmaya çalışacağını iddia etti.

Çevik, “İdlib Çözümünden Memnun Olmayanlar” başlıklı yazısında şöyle yazdı: “Türkiye’nin İdlib’deki diplomatik başarısı, İdlib halkını ipten çekip alması, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın daha birkaç gün önce İdlib’i yerle bir etmeye niyetli Vladimir Putin’i ikna edip doğru yolu göstermesi bunların hepsi büyük alkışı hak ediyor. Gayet güzel formüle edilmiş ve uygulama kabiliyeti olan bir barış planı ortada.


Ama aynı zamanda bu barış planını yerle bir etmek isteyen, Rusya ve Türkiye’yi mahcup etmek isteyen güçler devrede…Bunlardan başta geleni Esat yönetimi… Daha düne kadar Esat ve katilleri İdlib’i yerle bir edip 3.5 milyon halkı da buralardan sürdükten sonra bu toprakları da alıp ülkenin yüzde 60’ından fazlasına sahip olduklarını ilan edeceklerdi

Editör: TE Bilişim