Gazete Emek- Türkiye’de kılınan cuma namazları ve okunan hutbelerin İslami bir ritüelden ziyade politik bir ritüel olduğunu ifade eden ilahiyatçı İhsan Eliaçık ise, hutbelerin içeriği için “Eski İslam kültürü ve eski fıkıh kitaplarını okudukları, kendilerini geliştirmedikleri için geleneksel bakışa sahipler” dedi.

Gazete Duvar'dan Filiz Gazi'nin haberine göre, Son yıllarda özellikle kadın, aile, cinsel yönelim gibi konularda okunan hutbeler toplumun bir kesiminin tepkisini çekiyor.


‘NAMAZ SULTANA İTAAT TEMRİNİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

Yaklaşık bir yıl önce OdaTV’de ‘Türkiye’de cuma namazı kılınır mı?’ başlığıyla bir yazı yazdığını ardından, kendisine Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından dava açıldığını ve yazıya erişim yasağı getirildiğini söyleyen Kılıç, “Namaz aslında devrimci ve toplumcu bir içeriğe sahiptir. Ne var ki kökü Muaviye’ye değin uzanan bir yozlaştırmayla namaz ibadeti aslî içeriğinden koparılıp bir devlet törenine ve sultana itaat temrinine dönüştürüldü.”

'CUMHURBAŞKANININ RIZASI İÇİN KILINIYOR’

Türkiye’de kılınan cuma namazları ve okunan hutbelerin İslami bir ritüelden ziyade politik bir ritüel olduğuna vurgu yapan Kılıç, “Cuma namazları Allah rızası için değil, AK Parti’nin beğenisi için, Cumhurbaşkanının rızası için kılınıyor.” diye konuştu.

“Hutbeler kitleleri nasıl etkiliyor? Bu güce sahipler mi?” sorusuna da yanıt veren Kılıç, “Türkiye’deki kutuplaşmayı artırıyor, biz ve ötekiler düşüncesini kuvvetlendiriyor” dedi.

Kılıç, hutbelerin mahiyetinin değişmesinden ötürü son yıllarda bir kesimin Cuma namazına gitmediğini söyleyen Kılıç, “Özellikle Ak Parti seçmeni olmayan cami cemaatinin bir kısmı artık Cuma namazlarına gitmemeyi tercih ediyor. Siyasi propaganda dinlemek istemiyorlar. Mesela ben günlük namazlarımı kılıyorum ama cuma namazı için yaklaşık 10 yıldır camiye gitmiyorum.” diye konuştu.

'CEMAATİN İÇİNDE MÜFETTİŞLER VAR'

Kılıç, hutbeleri okumamayı tercih eden cami imamları olup olmadığını sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi, “Okumayan hocanın işine son verilir. Cami cemaatinin içinde Diyanet’e haber uçuracak bir nevi gönüllü müfettişler vardır. Onlar da bunu bilir, cemaatlerinden çekinir.”

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim