Gazete Emek- PKK lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’ın tutuklu olduğu cezaevinin bulunduğu İmralı Adası’nda, sabah saatlerinde orman yangını çıktı.

Marmara Denizi’nde bulunan İmralı Adası’nda çıkan yangın şiddetli lodosun etkisiyle büyüdü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, yangına müdahale etmek için harekete geçtiği belirtildi.

İtfaiye ekiplerinin deniz yoluyla yaklaşık 10 hektar büyüklüğündeki İmralı Adası’na ulaştırılmaya çalışıldığı ancak fırtınanın gemi seferini güçleştirdiği bildirildi.

Bununla birlikte Kocaeli’nin Gölcük ilçesinden askeri geminin de arazöz almaya çalıştığı, İstanbul’dan da bölgeye söndürme helikopterinin istendiği öğrenildi.

Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yangınla ilgili “İmralı’daki cezaevinin çok ötesinde bir yerde, hemen Bekir Pakdemirli ile temasa geçtik ve helikopterler harekete geçti. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Bir lodos var ama zannediyorum yakın zamanda söndürülür. Büyük bir yangın değil” açıklamasında bulundu.

Bursa Valiliği’nden açıklama

Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamada, saat 07.45 sıralarında, İmralı Adası’nın kuzeyinde çıkan orman yangının halen devam ettiği belirtilerek, “bölge cezaevi ve yerleşim yerlerini tehdit etmemekte olup, yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Açıklamaya göre, çevre aydınlatma elektrik direklerinde bulunan tellerin rüzgarın etkisiyle birbirine çarparak çıkan kıvılcımların otları tutuşturması sonucu çıktığı değerlendiriliyor.

Öcalan’ın avukatlarından başvuru ve çağrı

Öte yandan Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle görüşebilmek için Adalet Bakanlığı ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden başvuruda bulundu.

Öcalan’ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu yangınla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Sürecin yakından takip edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Çıkan yangın hakkında ayrıntılı bilgimiz olmayıp basından öğrenmiş bulunmaktayız. Müvekkillerimizin sağlık durumları ile cezaevi koşullarının gözlemlenmesi ve kaygılarımızın giderilmesi amacıyla derhal görüşmemizin sağlanması için Adalet Bakanlığı’na ve Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduk” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Tecrit koşullarında her türlü habere ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini hatırlatıyor ve kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 7 Ağustos 2019’dan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu tüm başvurulara olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

HDP: Hükümetten açıklama bekliyoruz
HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran’dan da İmralı’da çıkan yangına ilişkin açıklama geldi.

Durumun hassas olduğunu belirten Başaran, “Hükümetten en kısa sürede ciddi bir açıklama bekliyoruz” dedi.

“Normal koşullarda, herhangi bir cezaevinde böyle bir durumda kişilerin ailesi ile avukatlarıyla görüşmesine izin verilir. Ancak tüm Kürt halkını ilgilendiren bu durumun son derece basit şekilde geçiştirilmesi bizleri kaygılandırıyor.

“Bizler olayın duyulduğu andan itibaren bu olayı araştırıyoruz. Ancak özellikle yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz; bu durum toplumda infial yaratabilecek bir durumdur. Bu şekilde ciddiyetten uzak yaklaşımların yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuya ilişkin ciddi bir açıklamayı hükümetten en kısa sürede bekliyoruz.”

Kaynak: Gazete Karınca
 

Editör: TE Bilişim