Gazete Emek- Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü ve Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi (PM) Üyesi Murat Kalmaz, yaptıkları hazırlıklara ve gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgi paylaştı. Dehak ardıllarına karşı herkesi 20 Mart’ta Yenikapı Meydanı’nda saat 11:00’da gerçekleştirilecekleri Newroz kutlamasına katılmaya çağıran yapan Kalmaz, Kürt halkı başta olmak üzere tüm ötekileştirilen, ezilen kesimlerin baskıları Newroz ruhuyla aşabileceklerini vurguladı.

HAZIRLIKLAR TAMAM

MA’nın haberine göre; Newroz hazırlıkları için 10 gün önce 7 kişiden oluşan Newroz Tertip Komitesi’ni kurarak çalışmalara başladıklarını belirten Kalmaz, komitenin kuruluşu ile Yenikapı Meydanı’nda gerçekleştirilecek kutlamalar için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunduklarını ancak şuana kadar bir cevap alamadıklarını söyledi.

Öte yandan teknik çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kalmaz, Newroz duyuruları için sosyal medya üzerinden çalışmalar yürüttüklerini, kentin ilçe ve sokaklarına asılmak üzere hazırlanan 600 adet pankart ile 500 bin adet el bildirisinin ilçe örgütlerine gönderildiğini ve kentin merkezi yerlerinde 150 adet billboarda çağrı reklamlarının asıldığını paylaştı. Kalmaz, çalışmalarını kentin bütün sokaklarına yayılacak bir şekilde gerçekleştireceklerini belirterek, en geniş katılım için kentin tüm yurttaşlarına ulaşmaya çalışacaklarını söyledi. Kalmaz, kutlamalarda pandemi ve güvenlik konularında gerekli önlemlerin alındığını aktardı.

HALKLARI ÖZGÜRLEŞTİRDİ

Newroz’un Kürt halkı ve Ortadoğu halkları açısından tarihsel önemine değinen Kalmaz, şunları söyledi: “Bundan 2 bin 633 yıl önce yakılan bir ateştir. Bu ateş bazı dönemlerde unutulmaya yüz tutsa da bugüne kadar gelmişti. 2 bin 633 yıl önce yakılan Newroz ateşi bir özgürlük ateşiydi. O dönemin zulmüne, baskısına, diktatörlüğüne, iktidarlarına karşı yakılan bir özgürlük ateşiydi. O ateşle birlikte sadece Kürtler değil, Ortadoğu’daki pek çok halk da özgürleşti. Bundan dolayı Ortadoğu’da, Asya’da pek çok halk Newroz’u bayram olarak kutlar. Belirli bir süre unutulmaya yüz tutsa da 40 yıl önce Amed zindanında Mazlum Doğan’ın Dehak’ın ardılları olan Esad Oktay’a karşı yakmış olduğu bir Nevroz ateşi var. Bu eylemle birlikte Newroz tekrar gündeme geldi.”

NEWROZ ÇAĞRISI

Kalmaz, AKP ve MHP iktidarının pandemiyi toplum üzerinde bir korku imparatorluğu yaratma temelli ele aldığını söyledi. HDP’ye yönelik kapatma tehditleri, üyelerinin tutuklanmaları ve işkencelere maruz bırakılmalarını hatırlatan Kalmaz, “Halkımızla birlikte yakacağımız o ateşle birlikte biz bunu kıracağımıza inanıyoruz.  Bütün halkımızı faşist iktidarın politikalarına dur diyebilmek için 20 Şubat Cumartesi Günü saat 11.00’de Yenikapı’da yapacağımız Newroz kutlamalarına davet ediyoruz. Fiziki mesafeden teknik güvenliğe kadar her yönüyle hazırlıklarımızı yaptık. Bu kapsamda Newroz günü HDP ilçe binaları ve temsilciliklerinden araçlar kaldırılacak. Halkımızdan güçlü bir katılım bekliyoruz. Tüm halkımıza birlikte Newroz ateşini yakmaya, özgürlüğü sağlamaya, tecridi kırmaya, açlık grevlerine ses vermeye ve baskıları kırmaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı.

Kaynak: Dokuz8haber 

Editör: TE Bilişim