Gazete Emek- Kars Belediyesi'nin HDP'li eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca yönetiminde kentte yaşanan önemli değişimlerden biri yıllar önce kurulmasına rağmen hiçbir faaliyette bulunmayan Kent Konseyi oldu. Kent Konseyi bünyesinde kadın, gençlik, engelli ve mahalle meclisleri ile alt çalışma grupları yer alıyor.

31 Mart yerel seçimlerinde MHP'den Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) geçen Kars Belediyesi'nin yeniden aktifleştirdiği Kent Konseyi, gönüllülerin bağışları ile 17 öğrenciye burs vermeye başladı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Doktor Onur Karahancı, attıkları bu adım için "Amacımız Karslı, Kars'ta yaşayan öğrencilere küçük de olsa bir katkı sağlamak, kentte bir sosyal dayanışma kültürü yaratmaktı" dedi.

Kentte okuyan öğrencilere burs imkanı sağlanması  için iki ay önce çağrıda bulunan Kent Konseyi'ne kısa sürede olumlu dönüşler oldu. Yapılan bağışlar sonucunda 17 öğrenciye 6 ay boyunca 300 TL burs verme imkanı oluştu. İhtiyaç sahibi öğrencilerin belirlenmesinin ardından ilk burs ödemelerine bugün itibariyle başlandı. 

'ÖĞRENCİNİN KİMLİK BİLGİLERİNİ GÖRMEDEN KRİTERLERE GÖRE KARAR VERİYORUZ'

Kent Konseyi çalışmalarını Mezopotamya Ajansı'ndan Adnan Bilen'e anlatan Kent Konseyi Genel Sekreteri Doktor Onur Karahancı, burs vermek isteyenlere yönelik yaptıkları duyurunun ardından önemli bir dönüş yaşandığını söyledi. Karahancı, yapılan bağışların akabinde belirlenen juri üyelerinin toplanıp, ihtiyaç sahibi öğrencileri belirlediğini ifade etti. Jüri üyelerinin öğrencilerin kimlik bilgilerini görmeden sadece kriterlere göre karar verdiğini vurgulayan Karahancı, "Jüri kimin kazanıp kazanmadığını görmedi. Kazanan öğrencileri duyururken de isim yerine başvuru numaralarını ilan ederek öğrenciler adına hassas davranmaya çalıştık" dedi.

'KENT KONSEYİ BU KENTİN MECLİSİ'

Kent Konseyi'nin yıllar önce kurulduğunu ancak hiç çalışmadığını dile getiren Karahancı, bu dönem Konseyi özgün yapısıyla kurumsallaştırmaya, bireysel tutum ve engellemelerin çalışmaları sekteye uğratmayacağı bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarını belirtti:

"Bizim amacımız Karslı, Kars'ta yaşayan öğrencilere küçük de olsa bir katkı sağlamaktı. Bunun yanı sıra kentte bir sosyal dayanışma kültürü yaratmaktı. Burslar 6 ay boyunca aylık 300 TL şeklinde verilecek. Bu süre dolduktan sonra yani yeni öğretim yılında tekrar duyuruya çıkacağız. Umudumuz gelecek yıl daha çok öğrenciye burs vermek. Sadece burs çalışması değil, aynı zamanda Konsey bünyesinde kurulan kadın, gençlik ve engelli meclislerinin de önemli çalışmaları var. Kars Kent Konseyinin bu kentin meclisi olması, tüm düşünce ve kesimin eşit söz sahibi olacağı bir yer olması gerekiyor. Bunu şu ana kadar sağlamaya çalıştık. Kent Konseyi sadece bir tarafın değil, herkesin kendisini ifade edeceği bir yer olursa işlevini de yerine getirmiş olur."

'BELEDİYE BİZİ DİKKATE ALIYOR'

Aldıkları kararları hem Valilik hem Belediye'ye ilettiklerini aktaran Karahancı, "Belediye bu konuda çok istekli ve bizim önerilerimizi dikkate alıyorlar. Kısa süre önce belediyeye engelliler için şarj istasyonları kurulması, yine kentteki ekmek büfelerinden birinin engelliler meclisi tarafından işletilmesi kararı aldık. Belediye bu konuda bize olumlu dönüş yaparak bu talepleri yerine getirdi. Yine aşık ve dengbêjlerin birlikte bulunacağı bir 'aşık otağı' da yine aldığımız kararla belediye tarafından kuruldu" diye belirtti.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim