Gazete Emek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Rik Daems ve beraberindeki heyet ile TBMM’de görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

Edinilen bilgiye göre Daems, Kılıçdaroğlu ile görüşmede “erken seçim” iddiası, “İstanbul Sözleşmesi”, “uzun tutukluluk süresi”, “AİHM kararları”, “Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi” konu başlıkları üzerinde durdu.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir'in edindiği bilgiye göre, Daems, “Seçim söylentileri var. Erken seçim olası mıdır, değil midir, olursa nasıl olur, Seçim Kanunu değişikliği mi olur? Seçim Kanunu değişmeden mi olur? İttifaklar arasındaki dengeler nasıl? Kamuoyu araştırmalarına bakıyorum, bir takım şeyler görüyorum ama sizin değerlendirmenizi almak isterim. İttifaklar için de kaymalar olur mu? İttifakların bozulması, bölünmesi için bir takım faaliyetler olduğu söyleniyor, bunlar sizi ne kadar etkiliyor?” diye sordu.

Daems, İstanbul Sözleşmesi konusunda da, “Ülkenizin imajı çok kötü görünüyor. Bu olay Türkiye’nin imajına çok zarar verdi. Niçin bunu yaptılar?” sorusunu yöneltti.

‘OLMAK İSTEMEZDİM’

“Tutukluluk” konusuna işaret eden Daems, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ı ve AİHM kararlarını (uygulanmayan kararlar) da gündeme getirerek, “Çok üzülüyoruz o insanların durumu hakkında, o insanların yerinde olmak istemezdim” ifadelerini kullandı. Görüşmede “demokrasi”, “muhalefetin durumu”, “yargı” başlıkları da ele alındı.

Kılıçdaroğlu, İstanbul Sözleşmesi konusunda “İstanbul Sözleşmesi önemli. Bu şekilde kaldırılması anayasaya aykırı. Demokratik süreçlerin dışında, parlamento by-pass edilerek kendi başına karar alıyor. Meclis’in onayladığı bir uluslararası anlaşma Anayasaya göre tek başına feshedilemez” dedi.

Türkiye’de siyasette ikili bir durum olduğunu, bir tarafta demokrasi taraftarı olan Millet İttifakı diğer tarafta otoriter rejim yanlısı Cumhur İttifakı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu’nun, “Bu durum seçimlerde değişecek. Yerel seçimler önemli bir gösterge oldu. İlk seçimde biz kazanacağız (Millet İttifakı). Türkiye’de tekrar demokratikleşme dönemini başlatacağız. Biz, seçimleri kazandıktan sonra Türkiye’de tekrar parlamenter sistemi getireceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili partilerin hazırlıkları var şu anda o konularla ilgili çalışmalar nihayetlenmek üzere” değerlendirmesini yaptı.

‘BİZ HER ZAMAN SEÇİME HAZIRIZ’

Kılıçdaroğlu, erken seçim konusunda, “Türkiye’de eğer erken seçim olacaksa bu konudaki karar yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dadır. O karar verirse, ancak olur” derken, “Biz her zaman seçime hazırız” vurgulamasını yaptı.

İttifaklar konusunda da Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakı içinde hiçbir şekilde çözülme olmadığını belirterek, “Bizim Millet İttifakı içinde fevkalade güçlü bir dayanışma var. İttifak mensubu partiler birbiriyle yakın bir eşgüdüm içinde görüş alışverişinde bulunuyor” dediği öğrenildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart yerel seçim döneminde semt pazarında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘Sana oy vermem’ sözleriyle gündeme gelen Mahruze Keleş’i Sultanbeyli’deki evinde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na İmamoğlu da eşlik etti.

Kaynak: Gerçek Gündem 

Editör: TE Bilişim