Gazete Emek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV canlı yayınında Çalar Saat'te İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. Elektriğe gelen zamları protesto için faturasını ödemeyen ve yaklaşık 2,5 ay sonra kesilen Kılıçdaroğlu, faturasını ödemeyi öneren AKP'lilere yanıt verdi.

 

Kılıçdaroğlu, "Faturayı bir hafta sonra ödeyeceğiz, önemli olan sesimizi duyurmaktı. Biz sesimizi duyurduk ama Saray duydu mu acaba? Saray oligarkları duydu mu acaba? AK Parti'ye yakın bazı arkadaşlar 'Biz sizin elektrik faturanızı ödeyelim' diyerek ucuz kahramanlık yapıyorlar. Hala ne yaptığımı, niçin yaptığımı kavrayamamışlar. Elektrik faturası dediğiniz benim için düşük bir rakam ama bu faturayı ödeyemeyen milyonlar var, bundan haberleri yok" ifadelerini kullandı.

 

24 Nisan'da muhalefete liderlerinin bir araya geleceği 6'lı masa toplantısına ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, bu görüşmede ağırlıklı olarak seçim güvenliği konusunun masaya yatırılacağını belirtti.

 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmaları şöyle:

 

"Eşimin telefonuna borçlar geliyor düzenli olarak, elektrikleri faturalarını ödemeyeceğiz diye de açıklama yapmıştım. Elektrikler kesildiği zaman bana haber ver dedim eşime. Genel merkezdeyken eşim bana haber verdi. İlgili şirket görevini yapıyor. Elektrik faturasını ödeyebilecek kapasiteye sahibim herkes biliyor, ama ben elektrik faturasını ödeyemeyen milyonların sesi olmak istedim. Bunun koltuklarında rahat oturan beşli çetenin ve Saray sosyetesinin bunu bilmeisni istedim.

 

Elektrik insan hakkıdır. Bu nedenle bu eylemi gerçekleştirdim.

 

Komşularımız bir tüple aydınlatma araçları getirmişlerdi. Karanlık tabii, ama evi biraz aydınlattık. Bütün komşularıma yürekten teşekkür ederim. Bu bireysel bir eylem, kitlesel bir eylem değil. Direniş aslında.

 

FATURASINI YATIRMAYI ÖDEMEYİ ÖNEREN AKP'LİLERE YANIT

 

Doğrusu, otomatik ödeme talimat verildi gelen faturalar öyle yatırılıyor. Çok fazla tutmuyor, bin küsur lira galiba. Konu ödeyip ödememe değil, önemli olan ödeyemeyen yurttaşların sesi olmaktı. Elektriği kesilen bir evde annenin çektiği acıyı en iyi anneler biliyor. Faturayı bir hafta sonra ödeyeceğiz, önemli olan sesimizi duyurmaktı. Biz sesimizi duyurduk ama Saray duydu mu acaba? Saray oligarkları duydu mu acaba? AK Parti'ye yakın bazı arkadaşlar 'Biz sizin elektrik faturanızı ödeyelim' diyerek ucuz kahramanlık yapıyorlar. Hala ne yaptığımı, niçin yaptığımı kavrayamamışlar. Elektrik faturası dediğiniz benim için düşük bir rakam ama bu faturayı ödeyemeyen milyonlar var, bundan haberleri yok. Saray'ın aktrolleri aile destekleri sigortasını getirmezler, o sözü veriyorum biz getirdiğimiz zaman hiçbir aile karanlıkta kalmayacak.

 

"BU BİREYSEL BİR ÇABA"

 

Millet İttifakı'nın sayın genel başkanları aradılar. Farkındalığın ne kadar önemli olduğunu ifade ettiler. Elektrik kesilmesinden ötürü, bir evin sessiz kalması dünyayla bağlantısını kesiyor. Elektriksiz bir evin, 21. yy'da bizim haketmediğimiz bir manzara olduğunu onlar gördüler. Geniş kitlelerin görmesini istiyorum. Devletin iyi yönetilmediğini göstermek istedim. Evimin önüne kalabalıkların gelmesini istemedim. Bu bireysel bir çaba. Henüz bir eleştiri kulağıma gelmedi ama olabilir eleştiri gelebilir. Önemli olan mağdurun sesi olmaktır.

 

İktidara sesleniyorum. Elektrik çeki verin. Aslında yaptığım her eleştirinin arkasına mutlaka bir öneri getiriyorum. Yaptılar ama gecikerek yaptılar.

 

İzlenen politika, yani neoliberal politika devletin fakirleşmesi ama bir avuç insanın zenginleşmesi... Belli bir grup olağanüstü zenginleşiyor. Elektrik dağıtım şirketlerini götürüp bir gruba verdiler. Dolayısıyla veriyorsunuz olağanüstü karlar kazanıyorlar. Vatandaş ödeye ödeye bir hal oldu ama buna rağmen bunlar görevlerini yapmıyorlar.Beşli çetenin elde ettiği milyarları yurtdışına götürdüğünü, nerlerde tuttuklarını da biliyorum. Oligarkların kazandığı bir Türkiye değil, halkın kazandığı Türkiye hedefliyorum. Bunu yapacağız. 4 milyon abonenin elektriği kesik. Olağanüstü zamlar yapıldı. 2021'in rakamlarına göre. 2022'nin rakamlarına göre büyük bir facia var demektir, bu rakamları açıklamıyorlar. Devlet dediğiniz vatandaşın hakkını hukukunu korur. Bunu yapacak olan Saray'dır. Sabırla bekleyin... Bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz.

 

EMEKLİ İKRAMİYESİ

 

Asgari ücretin neti kadar ikramiye verdin dedik. Ya verebiliriz gibi açıklamalar yapıldı. Sonra Erdoğan, pozitif açıklamalar yaptı. Sonra dediler ki biz hayır yapmayacağız. Eeğer siz gerçekten emekli olduğunuzda rahat yaşamak istiyorsanız, o zaman sizin ödediğiniz vergileri bir avuç kişiye tahsis bu düzene son verin. Sandığa giderken elini vicdanına koy. Kendini, çoluk çocuğunu düşün. Artık yeter, artık insaf. Asgari ücret açlık sınırının altında olur mu? Asgari ücreti açlık sınırının altında tutarsanız orada insanlar perişan demektir. Bunları değiştireceğiz, hiçkimse endişe etmesin. Biz isteriz ki halkımız saraylarda otursun. Bu düzeni değiştireceğiz.

 

6'LI MASA

 

6 lider bir araya geleceğiz. Elbette ki Türkiye'nin sorunlarını konuşacağız. Bu toplantıda, seçim güvenliği konusunu masaya yatıracağız. Seçim güvenliğini nasıl sağlayacağımızı konuşacağız. Seçim yasasını konuşacağız. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sistemiyle ilgili konuşulacak. 24'ünde tekrar bir araya geleceğiz, ekonomiyi, dış politikayı konuşacağız. 6 lider geziyorlar, oturup konuşuyoruz. Umutsuz değilim, Türkiye'yi güzel günler bekliyor.

 

Son sözüm şu, az kaldı. Sabredin. Sandık sonunda gelecek, sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun. Dönem değişim dönemi, dönem bahar dönemi."


 

Kaynak: BirGün 

Editör: TE Bilişim