Gazete Emek-  Salgına karşı etkili olan ama yaz aylarında terlemeye sebep olan maskeler içinde en uygun tür hangisi? Uzmanlar en uygun maske türlerini belirledi.

YAZA ÖZEL MASKE OLUR MU?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftahar Köksal, koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı en önlemli tedbirlerinden biri olan maske kullanımına ilişkin açıklama yaptı. Yaz aylarında hangi maskeler takılmalı sorusunu yanıtlayan Köksal, “Yaz aylarında kullanılan maskelerin farklı bir türü yoktur. Maskelerin standart özellikleri yaz veya kışa göre farklı değildir. Kumaş maskeler her ne kadar bir bariyer oluştursa da ne kadar koruduğu kesin olarak bilinmemektedir. Eğer kumaş maskeler kullanılacaksa gözeneklerine dikkat etmek ve sık dokunmuş olanları tercih etmek gerekir” dedi.

HANGİ KUMAŞ DAHA SAĞLIKLI?

Sözcü’den Eser Akgül’e konuşan Köksal, “Naylon kumaşlardan yapılan maskeler yazın çok terleteceğinden tercih edilmemelidir. Pamuklu veya ipek kumaştan yapılanlar tercih edilmelidir. Maskenin kalitesini belirlemek için şu basit yöntem uygulanabilir; takıldıktan sonra maskenin hemen önüne el yaklaştırılıp, nefes verildiğinde, avuçta nefesinizin sıcaklığını hissediyorsanız o maskenin koruyuculuğu iyi değildir. Kumaşın kalınlığına göre, çift veya üç kat kumaştan yapılabilir” şeklinde konuştu.

TERLEYİNCE NE YAPILMALI?

Yaz aylarında maske takmanın zorluklarına da değinen Köksal, “Terleme durumunda maskeler ıslanacaktır. En kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir. Nemlenen maskeler deri bakterilerinin enfeksiyon yapmasına ve gözeneklerin tıkanmasına, deri aşınmasına yol açabilir. Bunun dışında kullanıp süresine bağlı olarak mümkünse günde iki kez ya da bir kez değiştirmek yerinde olur. Yani kumaş maskeler en iyimser durumda günlük kullanılmalı ve mutlaka gün sonunda yıkanmalıdır” dedi.

“ÇENE ALTINA MASKE İNDİRMEYİN”

İnsanların salgın sürecinde yaptığı yanlışları hatırlatan Köksal, “Maskelere dokunulması, terleyince çıkarılması ya da çene altına indirilmesi, burnun açıkta bırakılması sıkça yapılan hatalar ve el hijyenine de uyulmadığı için virüs bulaştırma riskini artıracaktır. Hastanelerde kullanılması gereken N95 ve benzeri maskeler günlük kullanım için uygun olmayan maskelerdir ve CO2 zehirlenmesine yol açabilirler. O nedenle dışarıda kesinlikle kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Dokuz8HABER

Editör: TE Bilişim