Gazete Emek- Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 45’inci gününde devam ediyor. Güven’in durumuna ilişkin açıklama yapan avukatları, müvekkillerinde yürümede güçlük çekme, tansiyon düşüklüğü, konuşmada zorlanma, ciddi mide krampları yaşadığını belirterek, “Leyla Güven, İmralı Cezaevi’nde herhangi bir görüşme gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdüreceğini iletti” dedi.

Tutuklu yargılandığı davanın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım’da görülen duruşmasında “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 45’inci gününde.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven’in avukatları Şivan Cemil Özen, Serdar Çelebi ve Reyhan Yalçındağ, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde müvekkillerinin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Güven’in kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı açıklama yaptıklarını ifade eden Yalçındağ, müvekkillerinin sağlık durumunun 45’inci gününde başka bir kritik aşamada olduğunu kaydetti.

Paylaştıkları bilgilerin, Güven ile birebir yaptıkları görüşmeler ve müvekkilleriyle aynı koğuşta kalan diğer tutuklu ve hükümlülerin beyanları esas alınarak hazırlandığını belirten Yalçındağ, “Grevin 45’inci güne girmesinden dolayı kendisi, doğal olarak bütün görüşmelere artık çıkabilecek durumda değildir. Nitekim, dün kendisiyle görüşme gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarımız kendisinin yürüme güçlüğü ve halsizlik durumundan kaynaklı görüşmeyi gerçekleştiremedi. Dolayısıyla, yanındakilerle bir görüşme yapmış durumundayız” ifadelerini kullandı.

‘Bağımsız bir hekim grubu tarafından takibe alınmalı’

Avukat Yalçındağ, Güven’in sağlık durumuna ilişkin kaygılarından dolayı Diyarbakır Tabip Odası’na (DTO) başvuruda bulunduklarını belirtti.

DTO’nun açlık grevinin geldiği kritik aşamayla ilgili bir tüzel kişilik olarak sürecin takipçisi olacağını kendilerine bildirdiğini söyleyen Yalçındağ, şöyle konuştu:

“Nitekim Diyarbakır Savcılığı ile bir görüşme yapma taleplerini iletmişlerdir. Savcılığın bu randevu talebine Pazartesi günü olumlu yanıt vereceğini bekliyoruz, temennimiz bu yönde. Geldiğimiz aşama, göz önüne alındığında müvekkilimizin sadece cezaevi doktoru tarafından değil; aynı zamanda bağımsız bir hekim grubu tarafından yakın takibe alınması gerektiğini bir kez daha paylaşıyoruz.”

Yalçındağ, Bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunmaları için Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) de talepte bulunduklarını aktardı.

Sağlık durumuna ilişkin son durum

Leyla Güven’de ciddi şekilde uykusuzluk, baş ağrıları, baş dönmesi, halsizlik, yürümede güçlük çekme, tansiyon düşüklüğü, konuşmada zorlanma, ciddi mide krampları yaşadığını belirten Yalçındağ, “55 yaşında bir kadından, anneden, siyasetçiden bahsediyoruz. Dolayısıyla 45 günden sonrasını kaldırabilecek bir yaş ve sağlık durumunun olmadığını ifade etmemiz gerekiyor” dedi.

‘Talebi gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdürecek’

Güven’in bilinç durumunun ise son derece açık olduğunu vurgulayan Yalçındağ, son olarak şunları dile getirdi:

“Kendisiyle yaptığımız görüşmede de iradi olarak bu açlık grevi kararı aldığını ve bu anlamda İmralı Cezaevi’nde vasi, aile ya da avukatları tarafından herhangi bir görüşme gerçekleşmediği sürece açlık grevini sürdüreceğini iletti.”

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim