Gazete Emek- Türkler İnşaat’ın İzmir’deki Bomonti şantiyesinde Ermak taşeron firmasında çalışan ve 2 aydır maaş alamayan yaklaşık 25 işçi iş bırakarak vince çıktı.

Kule vincinde eylem yapan işçilerden Yüksel Şahin, firmayla Eylül ayından beri çalıştığını ve o zamandan beri de ödemelerinin yapılmadığını belirterek, geçinemediklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Şahin, geçtiğimiz Pazartesi alacaklarını istedikleri için işverenin hakaretlerine maruz kaldıklarını ifade etti.

“Ailem mağdur durumda. Kiramızı ve banka kredilerimizi ödeyemedik. Psikolojimiz bozuldu. Emeğimizin karşılığını alamayacaksak neden çalışalım? Bugüne kadar bizi oyaladılar. Şu anda aşağıdaki arkadaşlarımız gelen polislerle ve firma temsilcileriyle görüşme yapıyor. Ancak net bir cevap alamıyoruz. Bize vincin üzerinden inin paralarınız ödenecek deniliyor. Ancak bunu ne zaman yapacaklarını açıklamıyorlar. Biz kararlıyız.”

Vinç kulesinde beklemeyi sürdüreceklerini belirten Şahin, şöyle konuştu:

“TIR’ların maliyetleri ödenirken, bizim neden alacaklarımız ödenmiyor? Ermak adlı taşeron firmanın daha önce de benzer şekilde çalışan işçilerin ödemlerini yapmaması üzerine işçiler yine vinçlere çıkıp eylem yapmıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında işçilerin 4 saatlik eylemi sonrasında Ermak’ın yöneticilerinin ücretlerin ödeneceğine dair verdikleri sözü tutmadı.”
Eylemin ardından 8 ila 10 bin TL arası alacağı olan işçilere bin ila 2 bin TL arasında değişen tutarlarda ödemeler yapıldı. Bu ödemenin yetersiz olduğunu söyleyen işçiler eyleme devam etti.

İşten çıkarma ve gözaltılar

Eylemdeki işçilerden Arif Pars, alacaklarına göre yapılan ödemenin ‘komik’ bir tutarda olduğunu söyledi ve çocuklarından birinin okul masrafını karşılayamadığı için okulundan gönderildiğini söyledi.

Pars, “Biz işçileri cahil görüp böyle aşağılayanlar bilsin ki hakkımızı almadan gitmeyeceğiz” sözleriyle kararlılıklarını yineledi ve alacaklarının tamamının ödenmesini talep etti.

Türkler Holding ise işçilerin bu beyanlarına karşın alacakların önemli tutarını ödediklerini iddia etti.

Ayrıca bu gelişmelerin ardından eylemdeki işçiler işten çıkarıldı.

Türkler Holding, işten çıkarma kararının taşeron Ermak firmasına ait olduğunu öne sürdü.

Öte yandan polis çevrede bulunan gazetecileri ve yurttaşları alandan uzaklaştırarak işçileri vinçten indirip gözaltına aldı.

Gözaltına alınan işçiler Konak Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim