Gazete Emek-  AKP tarafından getirilen 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi" dün Meclis’te muhalefetin oylarıyla reddedildi. AKP ve MHP’nin itirazı üzerine Meclis Başkanlık Divanı toplantısı sonrası teklif, Başkanlık Tezkeresi olarak Genel Kurul’a sunuldu.

Teklifin Başkanlık Tezkeresi olarak yeniden Genel Kurul’a sunulması muhalefetin tepkisine neden oldu. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Haydar Akar, dünkü oylamadaki verdiği karardan geri adım atmadığını belirterek, “Yaptığım bütün işlemler önce Anayasa, daha sonra da İç Tüzük kurallarına uygundur. Meclis, Türkiye Büyük Millet Meclisi sadece iktidar partisinin taleplerini karşılamakla yükümlü değildir. Meclisin iradesi buradadır, burada yapılan sayım sonucunda kararımın arkasında duruyorum. Farklı yollardan, İç Tüzük'ün siyasi partilere vermiş olduğu farklı yetkileri kullanarak alınmış, millî iradenin tecelli ettiği ortamda alınmış bir kararın geri alınmasını doğru bulmadığımı bir kez ifade ediyorum” dedi.

USUL TARTIŞMASI

Tezkerenin okutulması kararı ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Başkanvekili Akar’ın tezkereyi okutma tutumunu doğru bulmadıklarını ve Akar’ın bu tutumu hakkında usul tartışması açılmasını talep etti. Bu talep üzerine usul tartışması açıldı.

BEŞTAŞ: PARMAKLA DARBE YAPILIYOR

Meclis Başkanvekili Akar’ın tutumuna dair aleyhte konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, güvenlik soruşturması ile ilgili dünkü oylamayı gördüklerini belirterek, “Sonuçta bir ortamda bulunduğunuzda, o oylamanın nasıl yapıldığını, itiraz olup olmadığını, kaç kişinin daha fazla olduğunu çıplak gözümüzle gördük. Meclis Başkanvekili de bunu ilan etti. İtiraz edildiği söylüyor ama biz görmedik, duymadık. İktidar grubunun sıraları  boş olduğu, ağırlıklı olarak üç sıra dolu olduğu için oylama neticelendi. Bir yıl boyunca  genel kurula gelemeyecek, gelmemeli. HDP olarak şuanda da aynı noktada duruyoruz. Oylamada yanlışlık yoktu. Çoğunluğunuza dayanarak, üye sayısına dayanarak, Başkanlık Divanı gece yarısı toplandı apar topar ve bu tezkere önümüze geldi. Bu ‘benim dediğim olmazsa, ben oylamayı kabul etmiyorum’ demektir. Bu manzarayı tanıyoruz. 7 Haziran’da iktidarı kaybeden AKP, 1 Kasım’da baskın seçim yaptı. Eskiden darbeler asker botları ile yapılırdı, şimdi ise yerini kaldıran eller almış durumdadır. Parmaklarla bu meclise bugün darbe yapılıyor” dedi.

ÖZEL: OY SİZE GELİNCE MİLLİ İRADE, GELMEYİNCE KİRLİ İRADE

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise dünden beri Anayasa ve İçtüzük’ün ayaklar altına alındığını belirterek, “Ben 10 yıldır bu Meclisteyim, sizin yaptığınız hatalı uygulamaları karşı ‘hayır’ oyu kaldırıyorum. 10 yıldır sizin çoğunluğunuz olduğu için karar lehinize çıkıyor. Ancak dün ilk kez benim bulduğumu bir oturumda kanun maddelerine geçilmesi AKP bulunmadığı için muhalefet oylarının çoğunluğuyla reddedildi. Siz şunu yaptınız: 23 Haziran’da 13 bin farkla seçimi kaybettiniz, oy size verilince milli irade, verilmeyince kirli irade dediniz. Partili Meclis Başkanı tarafsız hakem formasını çıkardı, AKP formasını giydi. Zulüm arttıkça, son yaklaşır. Zulmedin, zulmedin ki sonunuz gelsin. Gidiyorsunuz” şeklinde konuştu.

DERVİŞOĞLU: ÖYLE BİR GOL YEDİNİZ Kİ…

İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise şunları belirtti: “Laf atmak yerine oy atsaydınız. Sizin hiçbir ifadenizden asla rahatsız olamam. Öyle bir gol yediniz ki. Dün burada hiç biriniz yoktunuz. Bugün buradasınız, şeref verdiniz. Sizleri o sıcak koltuklarınızda kaldırıp, Meclis’te buluşturduk alıştığınız ifadeyle oh, oh. Ben sizin yerinizde olsam Meclis gündemine getirdiğim kanuna sahip çıkardım. Kanunuza sahip çıkın, dün buradaydık 10 kişi vardı. Her şey gözümün önünde yaşandı. İçtüzük size bunu düzeltecek bir hukuku da beraberinde getiriyor. İçtüzüğün size tanıdığı hukuka karşı değilim, çaldığınız minareye uydurduğunuz kılıfa karşıyım.”

AKP: TERAVİYE GİTTİK

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise dünkü oylamaya katılmamalarını Teravi namazına gittikleri gerekçesi ile savundu.

Yapılan konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Haydar Akar, “Dün olduğu gibi bugün de Anayasa ve İçtüzük’e uygun hareket edeceğim. Şimdi bu tezkereyi işlemden kaldırmak gibi bir yetkim yok. İşleme alacağım. İçtüzük ve anayasa bunu emrediyor” dedi.

YENİDEN OYLANDI

Ardından teklifin maddelerine geçilmesinin yeniden oylanması, Genel Kurul’da oylamaya sunuldu. Teklifin, elektronik oylama sonucu ile yeniden oylamaya sunulması kabul edildi. Oylamanın ardından teklifin maddelerine geçilmesine karar verildi ve oturum kapandı.

Editör: TE Bilişim