Gazete Emek- Mızraklı için imzalanan bildiri Diyarbakır Barosu, İHD, Diyarbakır Tabipler Odası, TİHV, Hak İnsiyatifi, KESK ve TMMOB tarafından yapılan ortak açıklama ile deklare edildi. Diyarbakır Barosu'nda yapılan açıklamada Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir kayyum atamalarını eleştirdi. 

"Emek, meslek ve hak örgütleri olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı’nın yarın görülecek olan davasını takip etmek, dayanışmamızı ifade etmek, yapılan bu kanunsuzluğu ve hukuksuzluğu kabul etmediğimizi vurgulamak üzere buradayız." diyen Demir, "Somut ve inandırıcı hiçbir gerekçe ortaya konulmadan yapılan keyfi tutuklamalar ve kayyum uygulamaları ve totaliter rejimlerde görülen seçme-seçilme hakkı gaspı uygulamalarını çağ dışı ve antidemokratik olarak buluyoruz. Ülkemizde toplumsal sağlığımızın ancak barış içerisinde bir arada yaşayacağımız demokratik bir ortamın oluşması ile gerçekleşebileceği bilinciyle tek adam rejimi uygulamalarına hiçbir şekilde boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz." diye konuştu. 

Mızraklı derhal serbest bırakılmalı

Aydınlar adına yapılan açıklamayı da Akademisyen Baskın Oran okudu. Oran, Mızraklı'nın derhal serberst bırakılması gerektiğine vurgu yaparak, "15 Temmuz 2016 darbeleşmesinden 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kadar 95 HDP belediye başkanı görevden alınarak yerlerine kayyım atanmış,  31 Mart seçiminde  6 belediye başkanı ile 8 eş başkan ve 47 meclis üyelerinin  mazbataları YSK eliyle gasp edilmiş, 31 Mart seçimleri sonrasında,  32 belediye başkanı, ayrıca 70 belediye meclisi üyesi ve çok sayıda muhtar görevden alınmış, yerlerine kayyımlar tayin edilmiş, bu seçilmişlerin birçoğu derhal tutuklanmıştır.  “Atama”, “görevden alma”, “kayyım” gibi hukuksal kavramların arkasına saklanılarak gerçekleştirilen bu  hukuk dışı siyasal tasfiye operasyonu, her şeyden önce   seçme ve seçilme hakkını hedef alan, Anayasal suç niteliği taşıyan siyasal bir darbe türüdür." dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin seçim sonrası özelikle hedef gösterildiğine dikkat çeken Oran, Mızraklı'nın yerine bir memurun atanmasının darbede ısrarı gösteren anayasal bir suç olduğunu söyledi. 

Mızraklı için operasyon talimatla başlatılmış

Demir, soruşturma ve tutuklamaların peş peşe aynı zaman dilimine denk geldiğine işaret ederek, "Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı için hazırlanan soruşturma, talimatla başlatılmış bu operasyonların başında gelmektedir. 2016’ta tutuklanan ve üç yıl önce pişmanlık yasasından yararlanan H.B.A. adlı itirafçıya, seçime 11 gün kala, içeriğinin sahte olduğu kısa sürede kanıtlanan “teşhis tutanağı” imzalatılmıştır. Oysa adı geçen itirafçı itiraflarını iki yıl önce tamamlamış ve tutuklanmıştır. Bu itiraflarda Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın adı dahi geçmemektir. İki yıldır cezaevinde yatmakta olan bu itirafçı, itiraflarında yer almayan bir olayı nasıl olmuş da iki yıl sonra ve seçime 11 gün kala birdenbire hatırlayıvermiştir? İddianamedeki suçlamalar hiçbir kanıta dayanmamaktadır. Bu itirafçı tanığın tutuklandıktan yıllar sonra ve ikinci ağızdan anlattığı bir ameliyat olayına, Mızraklı’nın sosyal medya mesajlarına, katıldığı kayıtlı meslekî toplantılara, partisinin düzenlediği  halka açık faaliyetlere bakıp resmen kurgulanmıştır." diye konuştu. 


Oran açıklamasını "Seçilenler görevlerine iade edilinceye kadar kayyımlara ve tutuklamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz." diyerek bitirdi. 

Editör: TE Bilişim