Gazete Emek- İşkence iddiaları ile gündeme gelen Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın yoğun bakım görüntüleri gündeme oturdu. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, yapılan Yılmaz’ın ‘Ferhan Yılmaz kalp durması sonucu ölmüştür’ açıklamasının ardından sessizliğini koruyor.

'KALP KRİZİ' AÇIKLAMASI YAPILDI

Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi hakkında gündmee gelen iddialara göre; Nisan’da başlayan şiddet ve işkencede 60 gardiyan girdikleri koğuşlarda mahpuslara işkence yaptı ve onları tehdit edip kendilerini öldürmelerini istedi. Baskılara dayanamayan mahkumların toplu şekilde intihar ettiği de öne sürülen iddialara Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, "Tamamen gerçek dışıdır. Söz konusu iddialar iyi niyetten uzak, kamuoyunda algı oluşturmaya yöneliktir" ifadeleriyle yalanlamıştı. 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındna yapılan açıklamanın ardından , Ferhan Yılmaz isimli mahkumun hayatını kaybettiği öğrenildi. Yılmazın yakınlarına ölüm nedeni olarka "kalp krizi" denmesine rağmen aile fertleri, Yılmaz'ın vücudunda darp izlerine rastlandığını ifade etti.

Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Bize kalp krizi dediler. Cenazesini yıkarken gördük, sanki boynuna çamaşır ipiyle asılmış gibi iz var, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyor, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuş, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk var sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” ifadelerini kullandı.


 

'DİYARBAKIR'DA YAPILANLAR SİLİVRİ'DE YAPILIYOR'

Evrensel'den Meltem Akyol, Yılmaz’ın yoğun bakım görüntülerine ulaştı.Görüntülerde Yılmaz'ın vücudunda sayısız darp izleri görülmekte. Görüntülerden sonra konuşan Ferhan Yılmaz’ın ağabeyi Hikmet Yılmaz, “Tam size dün anlattığım gibi. Görüyorsunuz siz de… Dudaklarını, burnunu. Bu kalp krizi geçirmiş birisinin görüntüsü mü? Bu görüntüye bakıp bu çocuk kalp krizi geçirdi diyebilir misiniz?” diye sordu.

Sorumlularla ilgili yetkilileri de göreve çağıran Yılmaz, “Ne gıda zehirlenmesidir ne de kalp krizidir. Açık ve net kendini gösteriyor ki 90’lı yıllarda Diyarbakır Cezaevinde yapılan Silivri’de kardeşime yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu fotoğrafa bakıp Silivri Cezaevi Müdürüne herhangi bir işlem yapmayacak mı? Bu sorumluların görevden alınmasını ve yargılanmasını istiyoruz. Her kim ki buna sessiz kalırsa yargı, yetkililer, onlar da bunun ortağı olur” ifadelerini kullandı.

"KALP KRİZİ DENDİ, RAPOR BULAŞICI HASTALIK YAZDI"

halktv.com.tr'den Hazar Dost ise, Yılmaz'ın ölüm belgesine ulaştı. Belgede, Yılmaz'ın ölüm nedeni, bulaşıcı hastalık olarak belirlenirken herhangi bir kalp krizi vurgusu yapılmadı.

Resmi olarak hazırlanan, 'Ölüm Belgesi' adlı belgede ölüme neden olan sebeplerin sırasıyla yazılması gerekirken Yılmaz ailesine verilen raporda herhangi bir ölüm sebebi açıklanmadı. Bu uygulamanın yapılmamış olmasının ölüm nedeni olarak 'bulaşıcı hastalık' yazılmasının ana ölüm sebebi olarak gözükmesine neden olduğunu anlaşılıyor.


 

SAVCILIK İDDİALARI YALANLADI

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı Ferhan Yılmaz’in ölümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Savcılık, Yılmaz’a ilişkin basında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını, haberlerin “dezenformasyon” amaçlı olduğunu ileri sürerek, bu nedenle yazılı açıklama yapmaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

 

Yılmaz’ın 9 Nisan’da rahatsızlandığını ve Silivri Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını, burada yoğun bakımda yaşamını yitirdiğini savunan savcılık, doktorun bilirkişi raporunda yer alan şu iddialara açıklamasında yer verdi: “Bedeni üzerinde tıbbı müdahale sırasında oluşabilecek semptomlar dışında darp, cebir, kesici-delici alet, ateşli-ateşsiz silah yarası, boğma-boğulma izine rastlanılmamış olup müteveffa, kesin ölüm sebebinin tespiti amacıyla otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmiştir.” 

 Olayla ilgili kamera kayıtlarının dosyaya konulduğunu, tanık beyanlarının delil olarak alındığını belirten savcılık, titizlikle soruşturma yürüteceklerini ve neticelendireceklerini kaydetti.


 

ÖHD'DEN SUÇ DUYURUSU



 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Silivri 5 Nolu Cezaevinde tutukluların intihara zorlanması ve sistematik işkenceye karşı Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Şube’den yapılan açıklamada, “Şubemiz, Silivri 5 Nolu Hapishanesinde tarafımıza aktarılmış olan sistematik işkence ve intihara yönlendirme beyanlarına ilişkin bugün Silivri C. Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Söz konusu suçlara ilişkin tüm hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz” ifadelerine yer verildi.

Silivri 5 Nolu Cezaevi’nde mahpusların işkenceye uğradığı, bazı mahpuslara baskı yapılarak intihara zorlandığı iddiaları gündeme gelmişti. Yaşamını yitiren Ferhan Yılmaz’ın kalp krizinden öldüğü açıklanmasına rağmen, yoğun bakım ünitesindeki görüntülerinde yüzünde ciddi işkence izlerine rastlanmıştı.


 

Yaşananların ardından cezaevinden çok sayıda mahpusun başka cezaevlerine nakledildiği açıklanmıştı.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim