Gazete Emek- Popüler sosyal medya siteleri Facebook ve Instagram'ın yanı sıra WhatsApp'a da erişim sağlanamıyor. 

Söz konusu soruna ilişkin her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz." ifadesini kullandı.

Stone, söz konusu uygulamalara hangi ülkelerde erişim sorunu yaşandığına ilişkin detay paylaşmadı.

SOSYAL MEDYA DEVLERİ İÇİN KARA PAZARTESİ: TWİTTER'IN YANI SIRA, LİNKEDIN VE GMAİL'DE DE SORUNLAR YAŞANDIĞI BELİRTİLİYOR

Facebook, Instagram ve WhatsApp'da erişim sorunu devam ederken, Twitter'da da sorun yaşanmaya başladı. Bazı kullanıcılar, "Yanlış bir şey oldu, tekrar yükleniyor" mesajıyla karşılaşıyor.


Aynı zamanda, Downdetector internet kullanıcıları, Linkedin ve Gmail'de de sorun yaşadıklarını bildirdi.

APPSTORE'A DA ERİŞİM SORUNU

Bazı kullanıcılar AppStore’a da erişim sorunu yaşadıklarını bildirdi.

FACEBOOK NEDEN ÇÖKTÜ?

Facebook'un sınır geçit protokolünde yapılan yeni bir ayar sebebiyle çöktüğü tahmin ediliyor. Şirketin yeni bir güncellemeyi yayına aldığı bunun hemen ardından bütün sistemlerin patladığı fikri hakim.

Sorunun nedeni henüz tespit edilemezken, bir siber güvenlik firmasının üst düzey yetkilisi Dane Knecht, internet trafiğini ulaştırmak üzere ağlar tarafından kullanan Facebook Sınır Geçit Protokolü yollarının 'internetten çekildiğini' ifade etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, siber güvenlik uzmanı Kevin Beaumont, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu çok büyük bir konfigürasyon hatasına benziyor, Facebook şu sıralar esasen internette yok" ifadelerini kullandı.

SINIR GEÇİT PROTOKOLÜ NEDİR?

İnternet üzerindeki kararların ana makinelere gönderilmesi işlemine izin veren modele Sınır Geçit Protokolü (BGP) denir. Yani bu protokolle sistemleriniz internete bağlanır. Ağla etkileşim halinde olur. Eğer bu protokol çalışmazsa dışarıyla etkileşim kesilir. Yani Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus'un dış dünyayla bağlantısı kesilmiş durumda.

Mark Zuckerberg’in kişisel serveti 3 saatte 6.7 milyar dolar eridi

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, şirketin sahip olduğu sosyal ağların ve hizmetlerin dünya genelinde kesintiye uğraması nedeniyle 6.7 milyar dolar kaybetti ve Forbes Real-Time verilerine göre, dünyanın en zenginleri listesinde altıncı sıraya düştü.

Forbes sayacına göre, Zuckerberg’in serveti yüzde 5.4 düşerek 116 milyar 100 milyon dolar oldu.

Facebook başkanı, serveti 117.8 milyar dolar olan Oracle yazılım geliştiricisinin kurucu ortağı Larry Ellison’a en zengin insanlar listesinde beşinci sırayı kaybetti.

ERİŞİM SORUNUNU ÇÖZMEK İSTEYEN FACEBOOK ÇALIŞANLARI OFİSE GİREMİYOR

New York Times muhabiri Sheera Frenkel, Facebook çalışanlarının, erişim sorununu çözmek için gittikleri ofise giremediklerini belirtti.

Frenkel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Az önce bir FB çalışanı telefonla bana, erişim sorununu değerlendirmek isteyen personelin bu sabah binaya giremediğini söyledi, çünkü kartları kapıdaki kilidi açamıyor” ifadesini kullandı.

FACEBOOK: KESİNTİNİN NEDENİ SİBER SALDIRI OLMA İHTİMALİ ZAYIF

Facebook’un siber güvenlikten sorumlu çalışanları, şirketin sahip olduğu sosyal ağlar ve hizmetlerde dünya genelinde yaşanan kesintinin nedeninin siber saldırı olma ihtimalinin zayıf olduğunu belirtti.

New York Times’ın haberinde, “Facebook’un güvenlik servisinin iki üyesi, sorunlara siber saldırının neden olma ihtimalinin zayıf olduğunu açıkladı” ifadesine yer verildi.

Uygulamaların farklı teknolojiler temelinde çalıştığını, bu yüzden tek bir hacker saldırısının aynı anda tüm sistemi etkileyemeyeceği kaydedildi.

'FACEBOOK'TAKİ KESİNTİ 2020'DEN  BU YANA EN BÜYÜK SORUN OLDU’

CNBC televizyonu, Facebook’un 2008’den bu yana en büyük ve en uzun süreli sorunu yaşadığını belirtti.

FACEBOOK HİSSELERİ ERİŞİM SORUNU SONRASI ÇAKILDI

Facebook, Whatsapp ve Instagram'a dünya genelinde yaşanan erişim sorunu, her üç sosyal medya platformunu çatısında barındıran Facebook'un New York Borsasında işlem gören hisselerini de olumsuz etkiledi.

Söz konusu uygulamalara erişim sorunu devam ederken, Facebook'un hisseleri yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti.




TWİTTER: GERÇEKTEN HERKESE MERHABA

Facebook, Instagram ve WhatsApp'a erişim sorunu yaşanırken Twitter'ın resmi hesabından "Gerçekten herkese merhaba" paylaşımı yapıldı. Kısa süre sonra WhatsApp'tan gönderinin atlına "Merhaba" yanıtı geldi.

Twitter CEO'su Jack Dorsey de Twitter ve WhatsApp arasındaki yazışmalara dahil oldu.

Dorsey, WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yöntemine gönderme yaparak, "Bu konuşmanın şifrelenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KASPERSKY LAB: SİBER SALDIRILAR NEDENİYLE ÇÖKTÜĞÜNE DAİR BİR BİLGİ YOK

Kaspersky Lab, Sputnik'e yaptığı açıklamada Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın siber saldırılar nedeniyle çöktüğüne dair bir bilgi olmadığını ve kesintilerin en olası nedeninin küresel servis sağlayıcılarının çalışmalarındaki teknik aksaklıklar olduğunu söyledi.

'1.5 MİLYARDAN FAZLA  FACEBOOK KULLANICISININ KİŞİSEL BİLGİLERİ SATILIĞA ÇIKARILDI'

Privacy Affairs, 1.5 milyardan fazla Facebook kullanıcısının kişisel ve özel bilgilerinin popüler bir hacker forumunda satılmaya başlandığını aktardı.

Privacy Affair'de yer alan habere göre söz konusu olayın, şimdiye kadar Facebook tarihinde en büyük ve en önemli bilgi sızıntısı olduğu ifade edilirken, sızıntıların internet kullanıcıların 'siber suçluları ve ilkesiz reklamcıları' tarafından küresel çapta hedef alınmasına yol açacağı belirtildi.

Öte yandan, sızıntının, 500 milyon kullanıcının etkilendiği ve birkaç ay önce meydana gelen sızıntıyla bağlantısı olmadığı da tahmin ediliyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA 

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Facebook ve Instagram servislerinde dünya genelinde erişim sorunu yaşanmakta olup, global kaynaklı sorundan ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir"dedi.

WHATSAPP'TAN İLK AÇIKLAMA

"Bazı kişilerin şu anda WhatsApp ile ilgili sorunlar yaşadığının farkındayız. İşleri normale döndürmek için çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede buraya bir güncelleme göndereceğiz.

Sabrınız için teşekkürler!"


Facebook'tan yapılan ilk açıklama şu şekilde: 

"Bazı kişilerin Facebook uygulamasına erişmekte sorun yaşadığının farkındayız. İşleri olabildiğince çabuk normale döndürmek için çalışıyoruz ve verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz"


Instagram'dan yaşanan soruna dair açıklama: 

"Instagram şu anda biraz zor zamanlar geçiriyor ve kullanırken sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bizimle kalın, biz varız!"

Kaynak: İleri

Editör: TE Bilişim