Gazete Emek- Van'da sabah erken saatlerden itibaren Van Kalesi'nin eteklerinde bulanan Newroz alanına gelen binlerce kişi alanı doldurdu. Renga renk bayrak ve balonlarla süslenen alanın ortasında Newroz ateşi için odunlardan kule hazırlandı. Etrafı bariyerlerle çevrilen alana girişler iki koldan yapılırken, girişlere konumlanan polisler 100 metre kadar aralıklarla kurdukları noktalarda yurttaşları didik didik aradı.

Girişlerde kadınların üzerindeki sarı, kırmızı, yeşil fularlar ve simgeler polis tarafından el konuldu. Polisin tutumu nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandı. Kadınların kiras fistan, erkeklerin ise şal û şepik giyerek alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu.

POLİSTEN 18 YAŞ ENGELİ

Alan adeta renk cümbüşüne dönerken, yüzbinlerin coşkusuna coşku katmak için onlarca davulcu da alanda yerini almaya başladı. Newroz'a özellikle okul kıyafetleriyle gelen öğrenciler dikkat çekerken, polisin "18 yaşından küçüklerin alana girmesi yasak" diyerek öğrencileri engellemesi tepki topladı.

NEWROZ ATEŞİNİ BARIŞ ANNELERİ YAKTI

Alanda bir araya gelen yurttaşlar, çalınan müzikler eşliğinde halaya dururken, Öcalan'a yönelik sloganlar atıldı. Newroz ateşini barış anneleri yakarken, tutuklu Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj coşkuyla karşılandı.

VAN'DAN LEYLA GÜVEN'E SELAM

Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında HDP ve DBP'li yöneticiler halkı selamladı. İlk konuşmayı yapan DBP İl Eş Başkanı Aynur Tarhan, İmralı tecridine karşı DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, "Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van'ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz" dedi.

TUTUKLU BELEDİYE BAŞKANI BEKİR KAYA'DAN MESAJ

Newroz ateşinin yakılmasının ardından tutuklu Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'nın gönderdiği mesaj okundu. Van halkının faşizmin devlet politikası haline geldiği bir dönemde, zalim Dehaqlara karşı çağdaş Kawa'nın duruşunu ortaya koyacağını dile getiren Kaya mesajında "Faşizmin ve zulüm politikaların en ağır şekilde halkımıza uygulandığı böylesi bir dönemde, direnmekten başka hiçbir yolumuz yoktur. Bu ağır baskıyı ancak ve ancak birlikteliğimiz, mücadelemiz ve duruşumuzla aşabiliriz. Bizler direndikçe inanıyorum ki bugün halkımıza karşı geliştirilen inkar ve yok sayma politikaları da boşa çıkarılacaktır" dedi.

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim