Gazete Emek – Diyarbakır Lise Caddesi’nde HDP’li milletvekilleri açıklama yaptı. HDP'li Milletvekilleri Rıdvan Turan ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven birer açıklama yaptı. 

Leyla Güven, kayyum kararlarını sert bir şekilde eleştirerek artık bu tür kararların alışkanlık haline gelmemesi için tepkilerin yükselmesi gerektiğini söyledi. Kürtler'in artık alternatifsiz olmadığını belirten Güven, "Kürt halkı artık alternatifsiz değildir bütün alternatifler masadadır. Dün akşam çok net gördük ki AKP-MHP bu kayyumu açıklayamıyor. Açıklayacak söz bulamıyor. Bu gerçekten halkın iradesine bir darbedir ve oldu bittiye getirilecek bir durum değildir. Biz de bunun karşısında geçmişte belki yetersiz kaldığımız konular vardır ama bugün bunun karşısında hergün eylem hergün direniş diyeceğiz. Kadınlar ve gençler öncülüğünde hery yerde direnişimizi yüklseteceğiz." dedi.  

Güven: Barzani'ye sesleniyorum


Güven'in ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'ye da çağrısı oldu. Neçirvan Barzani'nin de bir tutum sahibi olmasını istediklerini söyleyen Güven, "Çünkü biz Kürt halkı olarak geçmişte ne kadar zorluk ve sıkıntı yaşadıysak bu birlik ve ittifakı sağlayamadığımız içindir. Biz kayyumları kabul etmiyoruz gelin birlik olalım" diye konuştu. HDP'li milletvekileri konuşmaların ardından 5 dakika daha oturma eylemi yaptı. Daha sonra 3 grup halinde yürüyüşe geçtiler. Ofis tarafına yapılan yürüyüşe polis müdahale etti. İlk bilgilere göre 3 kişi gözaltına alındı. Sur tarafına yapılan yürüyüşe de yine polis izin vermedi ve 5 kişi gözaltına alındı.

GÜVEN'İN AÇIKLAMASINI İZLE

Belediye başkanlarının görevden alındığı Mardin ve Van'da da protestolar sürdü. 

Mardin'de bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli bir basın açıklaması yaptı. Temelli açıklamasında kayyumları kabul etmediklerini ve İçişleri Bakanlığı'nı bu karardan vazgeçmeye çağırdı. Temelli'nin açıklamasın ardından kitle, HDP'nin il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe müdahale etmek isteyen polis ile HDP’li vekiller arasında arbede yaşandı. Temelli ve kitle, partinin il binasına kadar slogan ve alkışlarla yürüdü. 

Van'da HDP'li vekillere polis engeli

Van'da ise HDP'li milletvekileri ve HDP'liler Maraş caddesinde yürümek istedi. Ancak Akdamar Oteli'nin bulunduğu alanda polisler yolu kapattı. HDP'liler ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Van'da bulunan STK temsilcileri de yaptıkları açıklama ile belediye başkanının görevden alınmasını kınadı. 
 

Editör: TE Bilişim