Gazete Emek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye’de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Hiçbir zaman değişik kültür, değişik sınıf veya değişik gruplardan, anlayışlardan olan insanlar bir araya gelip bir uzlaşma arayamadı. Buna bir türlü fırsat verilmedi. Hep darbeler oldu, darbelerden sonra, yasalar, anayasalar... Biz buna 'darbe hukuku' diyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “Artık bütün tarafların bir araya gelip yeni, güzel, demokratik bir anayasa yapması lazım. Ben herkesin inancına saygı duymalıyım, herkes de benim inancıma saygı duymalı. Ben herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duymalıyım, herkes de benimkine. Bu, ortak yaşama inancını pekiştirmek demektir” dedi.

“1924’te bu anayasası demokratik değil”

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Türkiye’de yeni anayasa tartışmalarına dikkat çekerek, “CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu da anasaya hakkında bazı açıklamalar yaptı. Mevcut Anayasanın demokratik olmadığını, tüm tarafların katılımı ile yeni demokratik ve herkesin inancına saygı duyan bir anayasanın hazırlanması çağrısında bulundu” diye konuştu.

Kendilerinin de anayasa konusunu tartışıklarını belirten Öcalan, “1921 Anayası yazıldığı dönem itibariyle demokratik öğeler barındırıyordu. Fakat malesef 1924’te bu anayasa yeniden yazıldığında tek devlet, tek ulus, tek inanç, tek dil şeklinde dizayn edilmesi ile Kürtlerin yanı sıra diğer farklı etnik ve dini kimliklerin hakları inkar edildi” ifadelerini kullandı.

Öcalan, “Türkiye’de her parti iktidara gelmeden önce bu anayasayı tartışmaya açıyor, anayasanın muhalefet ve farklılıklar açısından demokratik olmadığını, insani değerler taşımadığını söylüyor. İktidar olduklarında anayasayı değiştirecekleri sözü veriyorlar. Anayasa toplumsal sözleşmedir. Dolayısıyla toplumdaki tüm kesimlerin düşünce ve hakları bu anayasada temsil edilmelidir. Fakat melesef 100 yıldır Türkiye’de bu farklılık yok, demokratik ve insani değerler anayasada yer almıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Kılıçdaroğlu’nun çağrısını değerli buluyoruz”

“Biz sayın Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gerçeği ve çağrısını değerli buluyoruz” diyen Öcalan şunları kaydetti:

“Fakat daha açık bir şekilde dile getirmesi gerekiyor. Kürtler için ne düşüdüklerini söylemeli. Türkiye’de milyonlarca Kürt yaşıyor. Kürt dili hakkında ne düşünüyor? Kürtçe eğitim dili olacak mı olmayacak mı? Kürtlerin hakları nelerdir. Yerel yönetimlerin pozisyonu ne olacak. Bölgelerin durumu nasıl tartışılacak? Demokrasiye nasıl bakıyor?

CHP’nin bu konulardaki düşüncelerini daha da netleştirmesi lazım. Kürt halkına da mesajlar vermeli. Kürt haklarından da söz etmeli. AK Parti’nin yerine iktidara gelmek isteyen bir partinin iktidar olduğunda da bugün söyleyeceği sözlere sahip çıkması gerekiyor. Biz anayasa çağrısında destek veriyoruz, değiştirilmesi gerektiğine katılıyoruz.”

Mevcut anayasanın Türkiye’yi de Kürt halkını da ileriye taşımadığını ifade eden HDP’li vekil, “Anti demokratik anayasanın değiştirilmesi için bizim de çalışmalarımız var. Parti programında da çok şey yazdık. Her kesimin bu ülkede özgür ve eşit şartlarda yaşamaya hakkı var. Başta da Kürtlerin, çünkü Kürtler büyük zulüm gördü. Tüm muhalefet partilerinin de Kürtler için birşeyler söylemesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim