Gazete Emek- Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında son toplantısını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan kararlara ilişkin Bilim Kurulu üyeleriyle açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Dünyamızın son iki yılı bu salgının gölgesi altında geçti. Sağlık tehdidi olarak başlayan bu süreç kısa sürede üretimden tüketime spordan istihdama kadar topyekun krize dönüştü. Hastaneden sağlık personeline maskeden ilaca aşıya kadar her başlık altında ciddi sıkıntılar yaşandı. Koskoca devletlerin sınır kapılarında havalimanların maske kavgasına giriştiklerine şahit olduk.

''SAĞLIK ORDUMUZUN VERDİĞİ HİZMETLERİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ''

Dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti ayrıca kutluyorum. Merhum Cemil Taşcıoğlu, Murat Dilmener, Feriha Öz gibi salgında hayatını kaybeden hocalarımızı bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. Salgınla en etkili mücadeleyi yürütürken, toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında zafiyete müsaade etmedik. Hep birlikte ülkemizi bu sancılı dönemden sağ salim çıkartarak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş olmanın huzuru içinde bugün burada bir aradayız. Bilim insanlarımızın gayretleriyle ilaç ve aşı üretimine kadar pek çok başarıya hep birlikte imza attık. Dünya genelinde 160 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım desteği sağladık. 1 milyon 300 bin kişilik sağlık ordumuzun verdiği hizmetleri asla unutmayacağız.

''KAPALI MEKANLARDAKİ MASKE KULLANMA ZORUNLULUĞU TÜMÜYLE KALDIRILMIŞTIR''

Corona virüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 yıldır uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır.

TOPLU TAŞIMA VE SAĞLIK KURULUŞLARINDA MASKE TAKMAYA DEVAM EDİLECEK

Sadece toplu taşım araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına, vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecek."

BAKAN KOCA: EN ÖNEMLİ TOPLANTILARDAN BİRİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Nisan Çarşamba günü yapılması planlanan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın 26 Nisan Salı günü gerçekleştirileceğini sosyal medyadan açıklamıştı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hayırlı kararları çarşambaya bırakmayalım, salı günü toplanalım" sözlerine yer vermişti.

Fahrettin Koca daha önceden yaptığı açıklamada ise toplantı için "Kanaatimce Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır" demişti.

Bilim Kurulu'nda 2 Mart'ta alınan kararla, açık havada maske zorunluluğu kaldırılmıştı.

"HENÜZ DAHA BİR ŞEYİN BİTTİĞİNİ SÖYLEMEK İÇİN ERKEN"


 

'Maskeli son gün mü sorusu?' üzerine açıklamlarda bulunan Mehmet Ceyhan canlı yayında şöyle konuştu;

"Maske uygulamasını kaldıracaklar.Ancak bunu böyle sevinçle kutlamayı ben anlamıyorum. Neticede bizim karar verebileceğimiz bir sonuç yok. Bir savaş düşünün iki ülke anlaşırsa bunu kutlarsınız barış yapıyoruz diye. Ama burada bir virüs var karşımızda ve bununla ilgili hiçbir yaptırımımız yok. Aşıyla kendinizi koruyabiliyorsunuz ama onun dışında 'artık insanlara bulaşmayacağım, artık öldürmeyeceğim, hastalandıramayacağım' diye virüsten bir söz alamıyorsunuz. Açıkçası uygulamalara son vermek kısıtlamaları kaldırmak tabii ki devletin elinde olan bir olay. Dünyanın her yerinde de bu devletlerle bilim adamlarını karşı karşıya getiriyor ve her yerde de bilim insanları doğru olmadığını henüz daha bir şeyin bittiğini söylemek için erken olduğunu ve kısıtlamaların tedbiren yavaş yavaş kaldırılmasını gerektiğini söylüyor. Ama hükümetler de ekonomiyi, sosyal yaşantıyı normale döndürebilmek için bir an önce bütün kısıtlamaların kaldırılmasını istiyor."

"BUNLAR SALGINLA MÜCADELE DEĞİL"

Erdoğan'ın "Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık üç yıldır kapalı ortamlarda kullanılan maske zorunluluğu kaldırılmıştır" açıklaması üzerine tekrar konuşan Ceyhan şu ifadeleri kullandı;

"Birçok insan tamamen önlemler kaldırılacak diye bekliyordu ancak pratikte çok büyük bir değişiklik olmadı. Kapalı yerlerde maske takma zorunluluğu diye bir ifade vardı ama buna kimsenin uyduğu da yoktu. Denetlemesi de yoktu, bir cezai yaptırımı da yoktu.

Korunmak isteyen insanlar maske takmaya devam etmeli, sosyal mesafe uygulamasına devam etmeli. Çünkü artık kendilerini korumak durumundalar. Bütün hikaye şurada düğümleniyor aslında, salgının nereye doğru gideceğini bilecek bir veri yok elimizde.

Elbet bir gün salgın bitecek ama salgın bir artış bir azalma bir pik noktasından oluşan dalgalarla devam ettiği için bundan sonra yeni bir dalga gelecek mi, gelmeyecek mi problemi var.

Bazı ülkeler şu anda 6. dalgayı yaşıyor. Bunun da nedeni Omicron'un yeni varyantları. Türkiye en azından bu varyantların girmemesi için yurt dışından gelişleri ciddi şekilde kontrol etmeli.

İkincisi sayın cumhurbaşkanı tarafından anlatılan sağlık alt yapısı, tedavi hizmetleri bunlar salgınla mücadele değil. Salgın sırası için önemli ama salgınla mücadele salgının yayılmasını önlemektir.

Örneğin İngiltere yasakları kaldırdı ama bir haftadır 5-11 yaş arası çocukların aşılanmasına başladı. Türkiye'de de şu anda aşıyla ilgili bir şeyler yapılmalı ama gördüğümüz kadarıyla onunla ilgili yeni bir karar yok."

 


 

Editör: TE Bilişim