Gazete Emek- Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Konseyi'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde Türkiye'ye çağrıda bulunmasının ardından açıklama yaptı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AKP iktidarına yaptığı çağrıda bağlayıcılığı olan AİHM kararlarını uygulayarak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Nils Muižnieks yaptığı açıklamada, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın keyfi ve haksız şekilde yıllardır özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını vurguladı.

"TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ACIMASIZCA CEZALANDIRILIYOR"

Muižnieks, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kavala ve Demirtaş'ın tutukluluklarının devam ediyor olması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı anlamsız İnsan Hakları Eylem Planı ile sistematik insan hakları ihlallerini aklama çabasını gülünç duruma düşürüyor.

Bu eylem planı ve Türkiye’nin basmakalıp sözleri gerçeği gizleyemez: Kavala ve Demirtaş’ın ve çok sayıda başka insanın sadece haklarını kullandıkları için devam eden mahpuslukları, Türkiye’de ifade özgürlüğünün acımasızca cezalandırıldığını gösteriyor.

Türkiye yetkilileri, Kavala ve Demirtaş’ı serbest bırakmalı, insan hakları savunucularının işlerini yapmasına izin vermeli ve hakimler üzerinde yersiz baskılar kurmaya son vermelidir. Avrupa’nın dört bir yanındaki devletlerin, insanları siyasi nedenlerle yargılamanın ve hapsetmenin kabul edilemez olduğunu Türkiye’ye söylemelerinin zamanı geldi.

Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’yi haftalık bazda izleme kararı memnuniyet verici bir adımdır. Bu adım, Osman Kavala’nın haklarına yönelik süregelen ihlallerin ciddiyetini ortaya koymaktadır."

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim