Gazete Emek- Ahmet Şık'a Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma nedeniyle dava açan AKP, şimdi de icra takibi başlattı.

HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın 23 Temmuz 2018'de Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma nedeniyle AKP dava açtı. 25 bin TL manevi tazminat cezasına çarptırılan Şık hakkında icra takibi başlatıldı.

Ahmet Şık, o tarihte "Bazı kanun ile kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin" birinci maddesi üzerine söz almıştı.

Şık'ın sözleri sırasında AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan kürsüye saldırmış, Şık'ın konuşması AKP'li milletvekilleri tarafından engellenmişti. Şık'a daha sonra iki birleşim ceza verilmişti.

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre Şık'ın kürsü konuşmasına engel olan AKP'li vekiller, daha sonra Ahmet Şık'ın sözlerini yargıya taşıdı.

AKP, Şık'a Meclis'te sarf ettiği hususların akıl, mantık ve vicdanla bağdaşmadığı, gerçekle hiçbir ilişkisi olmadığı, tamamen hakaret ve iftira kastı taşıdığı, asılsız ve mesnetsiz olmanın ötesinde açıkça kişilik haklarını ihlal eden açıklamalar mahiyetinde olduğunu belirterek, 100 bin TL'lik tazminat davası açtı.

Ahmet Şık'ın avukatı ise davaya ilişkin cevabında siyasi partinin dava açma hakkı olmadığını, milletvekili olan müvekkilinin yasa tasarılarının görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada görüşlerini açıklamış olmasının anayasa tarafından koruma altına alınan yasama dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu kapsamında olduğunu, müvekkilinin görüş açıklama hakkını kullandığını, ifade özgürlüğünün korunması gerektiğini ve ifadelerinin sert eleştiri olduğunu ifade etti.

Konuşması sert eleştiri kapsamında değil

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi 3 Nisan tarihinde görülen karar duruşmasında Şık'ın kürsüde konuşmanın davacının kişilik haklarına saldırı mahiyetinde olduğunu, sert eleştiri kapsamında kabul edilemeyeceğini ve ifadelerin yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmeyeceğini öne sürerek, Şık'ı cezalandırdı.

Mahkeme Ahmet Şık'ın konuşması nedeniyle 25 bin TL manevi tazminat cezası ödemesine hükmetti.

Şık, kararı istinafa taşıyacak

Mahkeme kararından sonra 20 Mayıs'ta AKP'nin talebi üzerine Ankara 2. İcra Dairesi Ahmet Şık hakkında icra takibi başlattı.

AKP'nin icra dairesine verdiği dilekçede 25 bin TL'lik manevi tazminatın faizlerle ve yargılama giderleriyle birlikte 31 bin 650 TL olduğu belirtilerek Ahmet Şık'ın belirlenen sürede cezayı ödememesi halinde icra yapılmasını istedi.

Şık'ın avukatları Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını istinafa götürecek. 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim