Gazete Emek- AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, 31 Mart seçimi için "usulsüzlükler tespit edildiğini" öne sürerken "Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım'ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK'da sıfır olarak görünüyor" dedi. Şenocak, verileri işleyen memurlar için "Bunlar üzerinde hukuki noktada ne yapılması gerekiyorsa uygulayacağız" dedi.

Şenocak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Hileler ve usulsüzlükler tespit ettik. Fahiş farklar tespit edildi, itiraz ettik.

Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım'ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK'da sıfır olarak görünüyor. 2 bin 675 oydan bahsediyorum.

Bunlar YSK'da 0 olarak gözüküyor. Bu işi hangi memurlar neye dayanarak yapıyorsa bunlar üzerinde hukuki noktada ne yapılması gerekiyorsa uygulayacağız.

Ayrıca 319 bin 570 geçersiz oyla karşı karşıyayız. Geçersiz oyların büyükşehir pusulalarında yoğunlaştığını görüyoruz.

Sadece bir sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedilmiştir.

Tek zarf uygulaması bu seçimde ilk kez uygulanmıştır. Örneğin vatandaş belediye için oy kullanmış, muhtar için kullanmamışsa zarfın içinde eksik pusula olduğu için binlerce oy geçersiz sayılmış. Değişiklikten sonra bu şekilde bir geçersizliğin olması söz konusu değil.

Bizim görevimiz vatandaşın iradesinin tam ve eksiksiz oalrak sandığa yansımasını sağlamaktır. Yasal hakkımızı kullandık. Aziz İstanbulluların verdiği karar başımızın üstündedir.

Bir sandıkta kaç kişi oy kullanabilir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart 2019'da yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, bir sandık bölgesinde oy kullanacak seçmen sayısı 14 Aralık 2018'de belirlenmişti.

Seçmenlerin sandık bölgesinde, en az 2 seçim türü için bir sandıkta oylarını kullanacakları, yurt genelinde sandık alanlarının yetersiz olması ve tasarruf ilkelerini de göz önüne alan YSK, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 350 olarak belirlemişti. 

Kaynak: T24

Editör: TE Bilişim