Gazete Emek- Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’a ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.

Diyarbakır başsavcılığının Demokratik Toplum Kongresi’yle (DTK) ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan Tuğluk, 26 Aralık 2016’da Ankara’da gözaltına alınmış, iki gün sonra ‘silahlı terör örgütü yöneticiliği’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın bugün karar duruşması yapıldı.

Mütalaasını açıklayan savcı, Tuğluk’a ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt yöneticiliği’nden ceza verilmesini istedi.

Tuğluk, savunmasında, lehine olan delillerin toplanması konusunda bugüne kadar hiçbir taleplerinin kabul edilmediğini, bunun mahkemece davayı uzatmak olarak yorumlandığını ifade etti.

“Öyle bir acele edilmiş ki ilk duruşmada dosya mütalaa için savcılığa verilmiştir. Adil  yargılanma ilkesi ihlal edilmiştir” diyen HDP’li siyasetçi, ‘kendi şahsında Kürt halkının demokrasi ve özgürlük talepleri ile toplumun örgütlenme hakkının yargılandığını’ öne sürdü.

‘Bir anda KCK yapılanması oldu’

DTK’nın 2007’de kurulduğunu, yasadışı bir yapılanma olmadığını, şiddet çağrısı yapmadığını dile getiren Tuğluk, şöyle devam etti: “DTK’nin genel amacı Kürt sorunun barışçıl şekilde çözümünü esas almaktadır. DTK yasaldır, DTK’yi kriminalize etmek Kürt halkının siyaset yapmasına, Kürtlerin sosyal, ekonomik, kültürel ve kimlik sorunlarına ilişkin çalışmaları engellemekten başka bir şey değildir. Kürtleri hapsetmek için bir gerekçeye ihtiyaç vardı. Bu da DTK’yi illegalize etmekle ortaya kondu. Aksi takdirde 11 yıldır kesintisiz ve aktif çalışma yürüten bir sivil toplum kuruluşunun bir anda KCK’nin Türkiye yapılanması olarak gösterilmesinin başka bir izahı yoktur.”

Tuğluk, 2012’de Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun Türkiye’nin birçok bölgesinde toplantılar yaptığını ifade ederek DTK’nın da komisyonda dinlendiğini, bunun kayıtlarının Meclis’te olduğunu kaydetti.

HDP’li siyasetçi sözlerini şöyle sürdürdü: “DTK o dönemde altı sayfalık önerisi içinde demokratik özerklik modelini sunduğunu söyledi. Gizli saklı yapılan bir şey yok. Yapılan çalışmalar TBMM’ye kadar götürülmüştür. DTK demokratik özerklik çalıştayını kitap haline getirip 550 milletvekiline göndermiştir. Kürt sorunun demokratik bilinciyle çözümler üretmektedir. Farklı kimlik ve kültürlerinin özgünlükleriyle, kadın erkek eşitliğini esas alan, toplumsal barışı esas alan bir kurumdur. Toplumsal barışı esas alan siyasal ve toplumsal çalışmalar yürüten bir kuruluştur.”

Tuğluk, mütalaada ve iddianamede, DTK’da olmayan organların yapıya eklendiğini öne sürerek “Devlete rağmen kendimize göre bir model hayata geçirme çalışmamız yok. En nihayetinde bir çözüm olacak ise devlet ile yapılacak bir diyalog, bir müzakere ile hayata geçirilebilir” dedi.

Mahkeme, ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 10 yıl hapis cezası verdi. Tuğluk’un tutukluluğunun devamına karar verildi.

Tuğluk DTK’nın eş başkanlığını da yapmıştı.

Kaynak: Diken

Editör: TE Bilişim