Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otelde düzenlenen organizasyona katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki gelişmelere dikkat çekerek, ABD ve Rusya’nın YPG rekabetinde olduğunu dile getirdi.

Katıldığı programda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda olan bir ülke olmadıklarını dile getirdi. Çavuşoğlu son süreçte Rusya ile ABD arasında yaşanan gerginliğe değinerek, "Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyorlar" ifadesinde bulundu.

"Ortada YPG rekabeti var"

Çavuşoğlu, "Rusya ile ABD şu anda Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. Böyle rekabetlerin Suriye'ye de bölgeye de bir faydası yok. Açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz, böyle bir rekabet var. Soruyoruz niye destekliyorsunuz diye. 'Ben bırakırsam diğerine gider.' Diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu, bir acziyettir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Göç hareketliliğine karşı daha güvenli bölgelerde, Suriyelileri tekrar yerleştirip ve gerekli imkanları sağlamamız lazım. Esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir."

Çavuşoğlu, "Amerika, Tomahawkları kullanırken Rusya karşılık vermek istedi mi, istemedi mi? Çünkü bu ciddi bir şeydir, iki ülke arasındaki savaş demektir. Buradaki müdahale Suriye'ye yönelik, Suriye'nin üssüne yönelikti. Yani Rusya'nın topraklarına ya da Rusya'ya yönelik değildi. Suriye yüzünden Amerika ile Rusya savaşmaya hazır mı, değil mi? Bence hazır değil." dedi.

Savunma sistemi

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurmasına ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

Editör: TE Bilişim