Gazeteemek- Şakran Cezaevi'nden başlayan ve Türkiye'deki diğer cezaevlerine yayılan süresiz dönüşümsüz açlık grevleri 59. gününe girdi. Şakran Cezaevi'nde açlık grevine giren siyasi tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumları ise giderek kötüleşiyor.

Açlık grevlerine destek olmak amacıyla Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok yerinde de HDP, DTK, DBP ve TJA'dan yetkililer de açlık grevine başladı. HDP'li iki vekil Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder geçtiğimiz Cuma günü açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü.

Görüşmenin ardından Bozdağ'dan herhangi bir açıklama gelmezken Meclis Başkan Vekili ve HDP milletvekili Pervin Buldan konuya ilişkin Dihaber'e açıklamalarda bulundu. 

Buldan, Adalet Bakanlığı ve diğer yetkililerle yaptıkları görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını söyledi. 

Pervin Buldan Öcalan'ın sağlık durumundan endişe ettiklerini belirterek “Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarından haberdar değiliz. İmralı Heyeti’nin en son görüşmeyi yaptığı 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana Öcalan’la bir kez sadece kardeşi Mehmet Öcalan görüştü. Dolayısıyla o günden sonra görüşmeler koptu. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kalkması talebiyle Türkiye’nin birçok cezaevinde başlatılan açlık grevleri var. Adalet Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde tutsakların taleplerini görüştük. Talep edilen insani haklarını bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledik. Ancak ne yazık ki Adalet bakanlığı konuya yaklaşımı her zamanki gibi kör ve sağırları oynayarak geçiştirdi.” dedi. 

Buldan: Acil Diyalog Gerekiyor


Buldan, Öcalan'la yapılacak görüşmelerin açlık grevlerini sonlandırması ve yeni bir sürecin başlatılması açısından önemli olduğunu belirtti. Buldan, Bozdağ'ın bu taleplerini sıcak bulmadığını ifade ederek, “Biz bu talepleri kendilerine ilettik. Taleplerimize çok sıcak bakılmadı. Çok geç olmadan bugün dışarıda da devam eden, ailelerin de başladığı açlık grevleri var. Cezaevlerinden cenazelerin çıkmaması için acil bir diyalogun başlatılması gerekir ve bu talepler mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. 2012 sürecine de tanığım, o dönem yapılan açlık grevlerinde tutsaklar çok uzun süre açlık grevinde kalmıştı. Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirildikten sonra tutsaklar açlık grevini bitirmişlerdi. Bugün de Sayın Öcalan ile yapılacak bir görüşme ve diyaloğun, yine açlık grevini bitireceğini düşünüyorum. Sayın Öcalan’ın barış yanlısı olduğunu ve Türkiye’deki Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusunda büyük bir çabasının olduğunu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu. 

Kaynak: Dihaber

Editör: TE Bilişim