Gazete Emek- Yerel seçimlere ilişkin görüşmelerde, CHP'nin HDP’ye 'Batı’da da aday çıkarın' önerisi götürdüğü iddia edildi. CHP'ye göre, 'HDP olmazsa Kürt seçmeni AKP’ye kayacak.'

Cumhur İttifakı, Millet İttifakı derken, siyasi partiler arasındaki resmi ya da gayriresmi ittifak pazarlıkları devam ederken hiç bir ittifakta yer verilmeyerek siyaset dışına itilmeye çalışılan HDP'ye, CHP'den çok tartışılacak bir teklif geldi.

İYİ Parti ile ittifaka giden CHP'nin, HDP'ye büyükşehirlerde de aday çıkarmasını talep ettiği iddia ediliyor.

Talebin sebebi ise, 'HDP'nin olmadığı yerlerde Kürt seçmenin AKP'ye kayma ihtimali' iddiası.

'HDP'DEN BÜYÜKŞEHİRLERDE ADAY ÇIKARMASI DA TALEP EDİLDİ'

CHP'nin talebinin HDP'ye ilettiğinin de belirtildiği haberdeki iddialarden biri de, tam bir ittifak önerisi olmayan bir teklife göre, CHP, HDP'den İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük illerde aday çıkarmasını istemesi.

Birgün gazetesinde Hüseyin Şimşek imzasıyla yayınlanan haberde, iddia 'HDP, Batı illerinde seçime girip girmeme kararını henüz vermedi. CHP’nin ise HDP’ye, 'Oylarınız AKP’ye gitmesin, Batı’da adayınız olsun' önerisinde bulunduğu öğrenildi' şeklinde dile getirildi:

"İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde aday çıkarıp çıkarmama konusunda henüz fikir birliğine varamayan HDP’ye CHP’den ilginç bir “öneri” geldiği de öğrenildi. Buna göre, bir temasta bulunan CHP yönetimi, HDP’nin batıdaki büyükşehirlerde aday çıkarmasını istedi. HDP’nin aday çıkarmaması durumunda muhafazakar Kürt seçmenin tamamının AKP’ye yöneleceğine dikkati çeken CHP’li yöneticilerin bu düşüncesi de önümüzdeki günlerde HDP yönetiminin gündemine gelecek."

'HDP OLMAZSA KÜRT OYLARI AKP'YE KAYAR' İDDİASI

Birgün'de HDP kaynaklarına dayandırılarak yapıldığı belirtilen haberin ardından konuyu yeniden gündeme getiren Birgün gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, talebin nedenlerine ilişkin 'Kürt seçmen ve taktikler' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

CHP’den HDP’ye gittiği öne sürülen önerinin 'ittifak önerisi değil, tam tersine bir gelişme olduğunu belirten Aydın, teklifin hangi amaçla yapıldığını anlamak için önce batıda, özellikle de büyük illerdeki Kürt oylarına bakılması gerektiğini söylüyor:

"Kürt oylarının en çok belirleyici olacağı illerin başında İstanbul geliyor. 10 milyonun üzerinde bir seçmene sahip olan İstanbul’da Kürt oylarının yaklaşık 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın yaklaşık yüzde 55’i HDP’ye gidiyor. O da bir milyonun hemen üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Yüzde 40 civarının AKP’ye, geriye kalan yüzde 5’in de diğer partilere dağıldığı sanılıyor. HDP 2014 yerel seçimlerinde yüzde 5’civarında oy alırken 24 Haziran 2018’de bu rakam yüzde 10’un üzerine çıktı. CHP’nin, HDP’nin yüzde 10’una talip olmayıp ‘aday çıkarın’ önerisi ile gitmesinin arkasında Kürt seçmenin siyasal tercihlerinin şifreleri aranmalı."

Yapılan kamuoyu araştırmalarının, İstanbul’daki Kürt seçmenin sadece HDP ve AKP arasında bölündüğünü göstermekle kalmayıp, seçmen için bu iki partinin birbirinin alternatifi olarak görüldüğüsonucunu ortaya çıkardığını belirten Aydın, "Kürt seçmenin ezici çoğunluğu için birinci partilerine göre ikinci parti ya AKP ya da HDP. Yani seçmenin önemli bölümü ilk alternatifini sandıkta göremeyince ikinci alternatifine yöneliyor. Yerel seçim-genel seçim ya da 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde olduğu gibi radikal oy geçişleri incelendiğinde bu durum daha net görülecektir" diyor

AKP’DEN 'KÜRT HAMLESİ' İDDİASI

İstanbul’da AKP'ye ait bir Karadeniz hegemonyası olduğuna değinen Yaşar Aydın, bu hegemonyaya MHP ile kurulan ittifak da eklenince Kürt seçmenin AKP’den uzaklaşma eğiliminin de güçlendiğine dikkat çekiyor.

Binali Yıldırım ve ekibinin bu sıralar bu sıkıntıyı aşma doğrultusunda hamle arayışında olduğunu da öne süren Aydın, "İlk hedef olarak da daha önce merkez sağda bulunmuş Kürt siyasetçileri ve de Kürtlerin sempatisi olduğunu düşündükleri isimleri aralarına alma uğraşındalar. Bununla ilgili tek tek ve toplu görüşmelerin başladığı bilgisi de mevcut. Yüzde 5’lik bir seçmenin tercihinin değişmesi ile başkanlığın zora gireceğini bilen AKP kurmayları belli ki 31 Mart tarihine kadar en çok Kürt oyları üzerinde yoğunlaşacaklar" tespitinde bulunuyor.

'KÜRT SEÇMEN AKP-MHP İTTİFAKINDAN RAHATSIZ'

HDP yerel seçim öncesi bölge illerini kapsayan ittifak görüşmelerine de değinen Aydın, " HDP, Hüda Par dışında irili ufaklı tüm Kürt siyasi oluşumlarla yerel ittifak kurmayı başardı. Bu ittifakın Kürtlerin yoğun yaşadığı batı illerinde de etki yapacağına dair araştırmalar var. AKP-MHP ittifakından rahatsız Kürt seçmenin HDP etrafında kurulan ittifaka yönelme emaraleri şimdiden belirmiş durumda. Özellikle muhafazakâr Kürt seçmeninin -İstanbul en yoğun olan bölge- bu ittifaktan etkilendiği gözüküyor.

'HDP’NİN TERCİHİ İZLEYECEĞİ YOLUN İPUÇLARINI VERECEK'

Benzer bir durumun İzmir için de geçerli olduğunu belirten Aydın, "İzmir’in merkez ilçelerindeki AKP oyunun önemli bölümünün Kürt seçmenden geldiği malum. Ocak ayı itibariyle bu ilde de AKP için sıkıntı mevcut. Bu oyların İzmir’de daha çok seküler, ulusalcı kimliği öne çıkmış CHP’ye gitmesi de çok zor. HDP’nin bu illere dair kararını on gün içinde vermesi bekleniyor. Bu tercih aynı zamanda partinin bundan sonra izleyeceği yol haritasına dair de ipuçları verecektir.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim