Gazete Emek-  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet Erbil ziyareti dönüşünde bir basın toplantısı düzenledi. 

Salıcı başkanlığındaki parti heyeti, Irak’ın Erbil kentine ziyarette bulundu. CHP heyeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani görüştü. Heyet daha sonra, eski IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile de bir araya geldi. 

Salıcı, Erbil ziyaretinin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Salıcı, “Erbil ve Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen Reform Partisi ile buluştuk. Hükümette Irak Türkmen Cephesi temsilcisi olan etnik oluşumlardan sorumlu bakan ile görüştük. Yine Erbil’de önde gelen siyasi partilerden IKBY ve Boran hareketi liderleri ile bir araya geldik” dedi. 

Salıcı şöyle devam etti: 

Bu ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlığımıza ve Ankara’da Irak Büyükelçiliğimize, Bağdat Büyükelçiliğimize ve Erbil Başkonsolosluğumuza önceden bilgi verildi. Ziyaret ile ilgili gözlemlerimizi de Dışişleri Bakanlığımıza bir rapor olarak ileteceğiz. Gerek Erbil’de gerek Kerkük’e yaptığımız ziyaretler esnasında Erbil Başkonsolosluğumuzun lojistik ve güvenlik desteği için teşekkür etmek isterim. 

CHP olarak bölgemizde son yıllarda giderek artan terör, huzursuzluk ve istikrarsızlıktan bölge ülkelerinin büyük zarar gördüğü düşüncesindeyiz. Bu sorunlarla mücadelede askeri müdahalelerin ötesinde gerekli çabaların ve diplomasinin tüm olanaklarının ortaya konulmasını önemsiyoruz. Biz hep diyalogdan yana olduğumuzu, bölgemizin sorunlarının konuşularak ve diplomasi yoluyla olması gerektiğini savunduk. 

“TÜRKİYE’DEN YATIRIM YAPILMASINI TALEP EDİYORLAR” 

Konuşmamın birbirimizi daha iyi anlamaya yardımcı olacağına inandığımız için Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde Erbil ve Kerkük’te ise Irak Türkmen Cephesi nezninde görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Irak’taki Türkmen kardeşlerimizin kamuoyunun da duymasını istedikleri talepleri var. Özellikle Kerkük bölgesinde Türkiye’den devlet ya da özel sektör tarafından yatırım yapılmasını talep ediyorlar. Hastaneye ihtiyaçları var, üniversite talepleri var. 

Ortak geleceğin mimarı olmayı diliyoruz. Başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri yıllardır terör ile mücadele ediyorlar. Terörün artık son bulmasını istiyoruz. Terör ve şiddet demokrasinin, sosyal ve ekonomik gelişmenin refahın ve toplumsal barışın önündeki en önemli engeldir. Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı adı altında bir girişim önerdik. Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin başlatacakları işbirliği ile bölgedeki bütün paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. 

"IRAK SEÇİMİ ÖNCESİ ZİYARETİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ UYGUN GÖRDÜK"

Bölge yıllardır terörden, savaştan büyük zararlar gördü. En büyük zararı kadınlar ve çocuklar gördü. Kimlikler üzerinden siyaset yapmak ötekileştirmeyi arttırdı. Bu acıların artık son bulması gerekir. Bizler, Irak’ta yaşayan Erbil’de, Kerkük’te yaşayan tüm akrabalarımızla bir bütün oluşturmaktayız. Biz bu bağların zayıflatılması, koparılması değil aksine güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Irak’ta Ekim ayında seçimler yapılacak. Seçimler Irak’ın geleceğine ilişkin bir yol haritasını oluşturacaktır. Bu nedenle ziyaretimizi seçimlerden önce gerçekleştirmeyi uygun gördük. Seçimlerden sonra Irak’ta yeni hükümetin oluşması ile birlikte Merkezi Hükümet ile de en kısa zaman bağlarımızı güçlendirmek ve yeni bir ziyaretle bu vizyonumuzu genişleterek paylaşmak arzusundayız.

Kaynak: Yol TV 

Editör: TE Bilişim