GazeteemekCHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CNN Türk Televizyonu'nda Hakan Çelik'in programına katıldı. Tekin burada başta HDP olmak üzere dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Tekin, Partisi'nin verdiği oylarla dokunulmazlıkları kaldırılan ve cezaevine konulan HDP'li milletvekilerinin neden içeride olduğunu merak ettiğini söyledi. 

Tekin, ‘çözüm süreci’ne de vurgu yaparak şunları söyledi: “HDP milletvekilleri şu an neden içeride merak ediyorum. HDP milletvekillerini 53 kez kim Kandil’e gönderdi? Kandil seyahatlerini kim organize etti? Eğer haksızlık varsa, ilişki bağını nasıl kuruyorsunuz? 53 kez Kandil’e kimler gönderdi? Güneydoğu coğrafyasını gezdim. Millet iradesi diyorsunuz. Seçilmiş belediye başkanları tutuklu.”

HDP’li vekilleri hedef aldığı açık olan, dokunulmazlıkların bir kereliğe mahsus kaldırılmasına CHP de kabul oyu vermişti.

Eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ dahil HDP’nin 10 vekili halen tutuklu.


Parti içi tartışmalar


CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelttiği ‘tek adam’lık eleştirilerine de değinen Tekin, şimdiye dek Kılıçdaroğlu’ndan daha hoşgörülü bir genel başkanla çalışmadığını söyledi.

Tekin, “Kılıçdaroğlu keşke tek adam olabilseydi. Sayın Sağlar’ın ifade ettiği gibi tek adamlık Kılıçdaroğlu’na uymuyor” dedi.

Sağlar hakkında açıklamasının ardından disiplin soruşturması talep edilmişti. Kılıçdaroğlu da “Parti içi kavgaya asla izin vermeyeceğiz. Kavga edenleri gerekirse kapının önüne koyacağız” demişti. Ancak sözlerinin doğrudan Sağlar’a yönelik olup olmadığı anlaşılamıştı.

Tekin, ‘kapının önüne koymak’ ifadesinin ‘çok ağır’ olduğunu kabul ederken, şu an için cumhurbaşkanı adayı arayışında olmadıklarını söyledi.

Antalya milletvekili Deniz Baykal, CNN Türk yayınında Ahmet Hakan’ın ‘Hayır’ kanadı için Abdullah Gül’ün 2019 adayı olup olamayacağı sorusuna olumsuz yanıt vermemiş, bu durum Baykal’ın Gül’ü önerdiği izlenimi uyandırmıştı. Gül’se ‘teklifle ilgilenmediğini’ ifade etmişti.

Tekin, 16 Nisan’da yüzde 55’ten fazla ‘Hayır’ çıktığını savunarak “Demokrasi mücadelesinde saf tutan, direnç gösteren ve her türlü baskıya boyun eğmeyen bütün seçmenlerimden CHP adına özür diliyorum” dedi.

Sonuçlara ilişkin ‘hukuk mücadelesi’nin sonuna kadar götürülmesi gerektiğini ifade eden Tekin, “Adalet kutup yıldızı gibidir. O hep yerinde döner. Kutup yıldızına kadar gitmek zorundayız” diye konuştu.


Gürsel, parti içinde kalmasını gerektiğini söylediği meseleleri medya önünde tartışanlara da çattı.


Kurultay tartışmalarına sözü getiren vekil, partinin yetkili organlarından bu yönde karar çıkmadığını belirterek, şunları söyledi: “Orada böyle bir karar var m? Yok… O zaman ne yapacaksınız? Eğer bütün bu mekanizmalarda bir şey elde edemiyorsanız, başvuracağınız gazeteler değildir. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızın vazgeçmesi gereken bir şey var. Mesela dün-bugün üç arkadaşımız gazetelerin manşetlerinde. Hayatlarında o gazeteler hiç CHP’yi yazmazken şimdi Cumhuriyet Halk Partisi’ni nasıl karıştırabilirim manşetleri yapıyor.”

Kılıçdaroğlu için başlatılan ‘başarısızlık’ tartışmalarının referandumu takip eden günlerde değil 2 Mayıs’ta gündeme getirildiğini söyleyen Tekin, şöyle devam etti: “İşte bu çok önemli. Kesinlikle sadece bugün değil. Arkadaşlarımız şikâyetlerini yanlış yere söyledi. İktidar ne zaman sıkışsa mutlaka CHP’de bir gedik açmanın yolunu ararlar. Bu, CHP’ye oynanan bir projedir. Hukuksal mücadele sürerken tartışma olmamalı. Hayatlarında CHP’yi manşete taşımamış bazı gazetelerde günlerdir birkaç arkadaştan başka bir şey yok. Sürekli CHP’ye ve genel başkanına küfür eden bu gazetelerin şimdi partimizi dizayn etmesine biz partililer olarak müsaade edemeyiz, CHP buna müsaade etmez.”

Tekin, seçim için “Meral Akşener aday olsa destekler misiniz?” sorusuna da şu yanıtı verdi: “Mevcut ucube sistemi kabul etmeyecek herkes olabilir. Yeni sistem üzerine evet diyecek. O zaman herkes olabilir. İyi sistemi inşa ettikten sonra bir isim bulunur. Bu mücadele içinde yer almış herkes çok kıymetlidir. Bugün Meral Akşener de, HDP de, Saadet Partisi de… Kim varsa teşekkür ediyorum.”

Kaynak: Diken


 

Editör: TE Bilişim