Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul genç milletvekili adayları katılımıyla İstanbul HDP İl binasındaki toplantıda Gençlik Meclisleri Seçim Bildirgesi’ni açıkladı.

“Biz HDP’nin İstanbul genç adayları olarak faturası gençlere kesilen krize karşı, gençlerin sesini her yere taşımak istiyoruz” denilen bildirgede YÖK’ün kaldırılması, vicdani ret hakkı, KYK borçlarının silinmesi, eğitim müfredatının cinsiyetçi içerikten temizlenmesi gibi vaatler yer alıyor.

Toplantıya katılan genç adaylar Şehriban Alkış, Emre Sarıgül, Ozan Özgenler ve Rıdvan Öztürk adaylıklarıyla gençlerin sesini HDP ile, HDP’nin sözünü de gençler arasında yükseltmeyi amaçladıklarını anlattı.

Şehriban Alkış 

23 yaşında. Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi. İstanbul 1. Bölge 12. Sıradan aday. Okuldaki final süreçlerinde seçim çalışması yürütmenin nasıl olduğunu soruyoruz “Sabah sınavlara giriyor öğleden sonra seçim çalışmaları, ya da gece ders çalışıyoruz öğleden önce seçim çalışmalarını yürütüyoruz” diye anlatıyor.

“Ahmet Şık’la da bu konuda Twitter üzerinden konuşmamız olmuştu. ‘Finalleri geçemezseniz bütlerde halledersiniz olur mu?’ demişti. Ben de ona geçen sene Marmara’da bütünleme sınavlarının kaldırılmasına karşı süren direnişimizden fotoğraf göndererek ‘Neyse ki geçen sene direndik de büt hakkımızı geri aldık’ dedim. Hakikaten öyle, bütünleme hakkımız olduğu için biraz daha rahatım.”

Alt sıralardan aday gösterilmelerine dair ise “Hali hazırda üniversitelerde sokakta her alanda mücadele eden gençler olarak seçimleri araç olarak kullanıp sözümüzü sesimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak istiyoruz. Hem HDP’nin sesini üniversitelerden doğru büyütmek hem de üniversitelilerin sesini HDP’nin içinde büyütmek üzerinden aday olma sürecimiz oldu” diyor.

HDP, Edirne'de 4. sıradan ise LGBTİ aktivisti Hasan Atik'in “Griye inat gökkuşağı kazanacak” sözlerini tekrarlıyor. Üniversitelerde kadınların yaşadığı tacizlere karşı yönetimlerin harekete geçmesini sağlamayı amaçladıklarını söylüyor.

Ozan Özgenler 

25 yaşında. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi. İstanbul 2. Bölge 22. Sıradan aday. “Ben seçilirsem iktidar oluruz” tweeti sosyal medyada geniş yer buldu.

Adaylığını “Mevcut iktidar siyasi ve mali kriz içinde ve bu krizin faturası esasen gençlere kesiliyor. Gençlere kesilen faturaya dur demek lazım” diye anlatıyor.

“Dün nasıl Gezi’de Suruç’ta sokakta sözümüzü söylediysek bundan sonra da sözümüzü meclisi meclisteki gençliğin sesini sokakla birleştiren eksende mücadelemize devam edeceğiz.  Gençliğin mevcut siyasi eksene müdahale etmesi lazım. Siyasetin dilini de yapılış biçimini de gençleştirmesi lazım. Gençlik her zaman her yerde haksızlığa zulme baskıya karşı sözünü söyler, ister otobüste, yemekhanede ister anfide olsun. Mecliste kaçıncı sırada olduğumuzun önemi yok var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Final haftasını sorduğumuzda “Sınavım vardı, basın toplantısı vesilesiyle yetişememiş oldum hocamdan da bu vesilesiyle tekrar özür dilemiş olayım” diyor.


Emre Sarıgül 

19 yaşında. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi. 1. Bölge 10. Sıradan aday.

“Finalleri yaktık geldik” diyor ve ekliyor “Aslında üniversitenin bölünme tasarısı sürecinde yakmıştık finalleri”.

Seçim çalışmalarını da genç adaylar olarak birlikte yapmayı düşündükleirni anlatıyor.

 “1. bölge gençlerin çok yoğun olduğu, çok vakit geçirdikleri bir alan. Kadıköy ve Maltepe gibi yerlerde gençlerle yanyana gelmeyi istiyoruz. Kafelerde barlarda çalışan arkadaşlarımızla yanyana gelmeyi düşünüyoruz. Üniversitemizin, gençliğin taleplerini yükseltmeye devam edeceğiz. Gençliğin sesini yükselteceğiz.  İlk hedefimiz bu iktidarı durdurmak, sıramız önemli değil. Amacımız faaliyet yürütmek gençlerin sesini duyurmak gençlerin taleplerini yükseltmek. Mevzunun biz olmadığımızı biliyoruz mevzu HDP’yi, gençliğin taleplerini yükseltmek.”


Rıdvan Öztürk 

Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi. 3. Bölge 28. Sıradan aday. Tez döneminde seçim çalışmaları yürüttüğünü anlatırken “En çok öğrenciler için baskın seçim oldu. Hem politik mücadelenin içinde olmak sınavlara teze yoğunlaşmak zor oluyor” diyor.

“Hayatın tüm alanlarında gençliğin örgütlenerek kendisini var edebileceği ve muktedirin sonunun geleceğini düşünüyoruz. Gençlere çağrımız şu; HDP Gençlik Meclisleri var eşit temsile dayanıyor, herkesin kendi taleplerini varedebildiği bir alan, genç başladık genç başaracağız şiarıyla meclislere seçim çalışmalarına bekliyoruz.

HDP’den aday olmasının ardındaki motivasyonu  şöyle anlatıyor:

“Türkiye’de var olan sorunlarını çözebilme potansiyeline tüzüğüne sahip tek parti olduğu için. Motive eden HDP ilkeleri parti programı arkasındaki halk desteğidir. Sıralamadan bağımsız olarak bununla yeterince motive oluyoruz. Siyasal mücadeleyi salt adaylık üzerinden tartışmıyoruz. 24 Haziran’da gençlerin bu iktidara sert bir tokat vuracağını biliyoruz."

Gençlik Meclisleri Seçim Bildirgesi

HDP Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Zelal Çağla Çalğan'ın okuduğu Gençlik Meclisleri Seçim Bildirgesi'nde şu vaatler öne çıktı:

"Parasız bilimsel, anadilde, cinsiyet eşitlikçi eğitim"

- Gençler olarak "genç" yaşayacağız ve söz, yetki, karar sahibi olarak özgür bir yaşamı kuracağız.

- Kimliklerin, kültürlerin ifade bulduğu, özgürce yaşadığı bir toplum yaratacağız, renklerimizle ve çeşitliliğimizle var olacağız.

- Parasız, bilimsel, nitelikli, cinsiyet eşitlikçi ve anadilde eğitimi hayata geçireceğiz.

- Engellilere yönelik sunulan eğitim hizmetlerini, engel gruplarının farklılıklarını göz önünde bulundurarak sağlayacağız.

"YÖK kalkacak"

- Bir darbe kurumu olan YÖK'ü kaldıracak, üniversitelerin ve tüm yaşam alanlarımızın yönetimlerini doğrudan demokrasiyi hedefleyen meclislerle sağlayacağız. Üniversitelerimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz.

- Piyasalaşan ve gençleri işe girmeden borç batağına sürükleyen eğitimi değiştireceğiz, KYK borçlarını silecek ve ücretsiz barınma imkanı sağlayacağız.

- Kapitalizmin üniversiteleri kar merkezleri haline getirmesine karşın, insan toplum ve doğa yararına, halk için bilimsel üretim modelini benimseyeceğiz

 -Üniversitelerde bütün engellenmiş diller için kürsüler açacağız.

"Hayvanlara kötü muameleye son"

- Hayvanların, üniversitelerde, sermaye hırsı için deneylerde kötü muamele, cinsel saldırı, öldürme biçiminde kullanılmasının önüne geçeceğiz.

- Gözaltı, tutuklanma, fişlenme korkusu olmadan kendimizi ifade etme özgürlüğüne sahip olacağız.

- Düşüncelerini ifade ettikleri için hukuksuzca tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılmasını için mücadele edeceğiz, gençliğin ifade özgürlüğünün önünde ki tüm engelleri ortadan kaldıracağız.

"Sansüre izin vermeyeceğiz"

- Wikipedia, Instagram, Twitter, Facebook ve diğer tüm sosyal medya yasaklarını sonlandıracağız ve sansüre izin vermeyeceğiz.

- Sosyalleşme mekanlarımızı çoğaltacağız, sadece okul hayatında değil sosyal hayatta da aktif olacağız.

- Askere gitmek istemeyen, militarizme karsı olan gençlerin Vicdani Red hakkının yanında olacağız.

"Toplumsal cinsiyet eşitliği dersi zorunlu"

- Erkek egemenliğin tüm biçimleriyle sistematik mücadele edeceğiz.

-Toplumsal cinsiyet eşitliği dersi zorunlu ders olarak müfredatta yer alacak.

-Eğitim müfredatını, ders kitaplarını ve diğer materyalleri cinsiyetçi içeriğinden arındıracağız. * Aile, okul, sokak ve diğer kamusal alanları erkek egemenliğin etkisinden çıkartacağız. Özellikle okullarda kız çocuklarını çok yönlü bir bicimde güçlendiren eğitim programını uygulayacağız. Eğitim kurumlarında kadınların her türlü baskı, şiddet ve dışlanmaya maruz kalmalarını engelleyecek karar ve uygulamaları esas alacağız. Genç kadınlar olarak tacizden, tecavüzden, dışlanmaktan korkmadan güvenle hayata katılacağız.


Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim