Gazete Emek- HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Barosu’nun raporlaştırdığı işkence iddialarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın "Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanmamıştır" yanıtına tepki gösterdi. "Tarihi bir cevaptır diyen" Gergerlioğlu, "İşkence, taciz ne zamandan beridir kayıt altına alınıyor?" dedi.

HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanmamıştır” dedi.
 
 Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde işkence iddialarına ilişkin Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından 27 Aralık 2019 tarihinde rapor yayınlandı. Raporu, bütçe görüşmeleri sırasında Meclis gündemine taşıyan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na yanıt Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan geldi. Oktay, "Kayıtlarımızda işkence kaydına rastlanılmamıştır" iddiasında bulundu.

Oktay'ın yanıtına tepki gösteren Gergerlioğlu, "Ankara Emniyetindeki, Ankara Barosu’nun raporladığı işkenceyi sordum, CB makamı bana nasıl cevap verdi biliyor musunuz? Aynen cevap şu, tarihi, ilginç bir cevaptır: 'Efendim kayıtlarımızda işkence kaydı bulunmamaktadır.' Zaten işkence kayda geçirmez ki bunlar kayıt dışı işler" diye yazdı.

NE OLMUŞTU?

Gergerlioğlu,  Ankara Emniyeti'ndeki işkence iddialarını 27 Kasım 2020’de Meclis Genel Kurulu’nda 2021 Merkezi Bütçe görüşmelerinde gündeme getirmişti. Gergerlioğlu, şunları söylemişti.

“Bakın, Ankara Emniyet Müdürlüğünde işkence olduğunu söylemiştim ben bir buçuk yıl önce, Mayıs 2019’da. Benim kamuoyuna duyurmamdan sonra Ankara Barosu, Ankara Emniyetine gitti ve bir rapor düzenledi. Gözaltında olmasına rağmen bu kişiler ‘Biz işkence görüyoruz’ dediler ve Ankara Barosunun ‘web’ sitesinde hâlen var bu rapor, duruyor ve bir buçuk yıldır hiç kimse bu konu hakkında tek bir adım atmıyor, idari ve adli bir işlem yapılmıyor. Ondan sonra da dönüp kalkıp bize diyorsunuz ki ‘İşkenceye sıfır tolerans var.’ Ya, koca baro raporlarıyla ispatlanmış. Baro raporunu da geçin, bakın, geçen gün o işkenceye uğrayanlardan birisi cezaevinden bana mektup yazdı, ne anlatıyor: ‘İntihar etmediysem sizin sayenizdedir Ömer Bey. Beyin ameliyatlı, sol tarafı felç bir engelliyim. Ankara Emniyetinde işkence gördük ‘Sol bacağıma vurmayın, felçli.’ deyince daha çok vurdular 5’inci katta. ‘Tecavüz de ederiz.’ dediler. İşkenceyi duyurdunuz, Ankara Barosu avukatları gözaltında bizimle görüşünce işkence durdu."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim