Gazete Emek- HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Seçimler sonuçlanmasına rağmen geçen 10 gün sonunda hala Türkiye seçim sonuçlarını tartışıyor. Bunun arkasında da YSK'nin basiretsizliği var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt seçim sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili basın açıklaması yaptı.

HDP Genel Merkezindeki basın toplantısında, YSK’nin seçim sonrası tutumuna ilişkin konuşan Temelli şunları söyledi:

“Çok ciddi bir sorunla, krizle karşı karşıyayız”

“Büyük bir seçim adaletsizliği ve seçim güvenliğinin temelden sarsıldığı bir durumla karşı karşıyayız. Seçimler sonuçlanmasına rağmen geçen 10 gün sonunda hala Türkiye seçim sonuçlarını tartışıyor. Bunun arkasında da YSK'nin basiretsizliği vardır.

“YSK'nin bizzat kendi içtihatlarına uymama, kendi yasalarını tamama, Anayasayı ihlal gibi tablolarla Türkiye toplumu karşılaşmaktadır.

“Çok ciddi bir sorunla, bir krizle karşı karşıyayız. Bu, bugüne kadar yaşadığımız yargı krizini çok daha ileri bir aşamaya taşımaktadır.”

“YSK toplumun beklentilerine cevap vermiyor”

“YSK anayasal bir kurumdur. YSK kararlarına itiraz edecek bir üst merci yoktur. Bu denli önemli bir kurumdur.

“Seçimin adaleti ve güvenliği konusunda buna yetkili olan bir kurum, adaletli olarak ve bağımsızlık çerçevesinde hareket etmesi gereken bir kurum, Türkiye toplumunun beklentilerine cevap vermemektedir, vicdanen ciddi bir rahatsızlık söz konusudur.

“Açık bir hukuksuzluk haliyle, çoklu bir hukuksuzluk hali ile karşı karşıyayız. YSK ivedi bir şekilde, acil olarak yasalara uygun hareket etmeli ve toplumun beklediği, vicdanları rahatlatacak kararları bir an önce almalıdır.”

“HDP’nin tek bir itirazı kabul edilmedi”

“Hiçbir itirazımız kabul görmemiştir. Bütün partilerin belli oranlarda itirazları kabul görürken, AKP’nin neredeyse yüzde 90 itirazı kabul görürken, sandıklar defalarca sayılırken; HDP’nin bir tek itirazı bile kabul görmemiştir.

“Oysa ilkesel olarak seçim sonuçlarına olan itiraza eşit ve adil bir tepkiyi, çözümü YSK var edebilseydi bugün belki de birçok tartışmanın önüne geçilebilecekti. İktidarın talimatıyla hareket edildiği gerçeği ile karşı karşıyayız.”

“Kazanan adaylarımızın mazbataları verilmiyor”

“Son olarak yeni bir tartışma ile yine adeta boğuşmak zorundayız. KHK ile OHAL döneminde ihraç edilen ama bugün seçilmiş olanların mazbatalarının verilmeme hali.

“Tabii sadece bu arkadaşlarımızın mazbataları verilmemekle kalınmıyor. Bu konu dahilinde değerlendirilmemesi gereken arkadaşlarımızın da mazbataları verilmiyor. Üç büyükşehrimizin, Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediye başkan adaylarımızın kazanmaları netleşmiş ve büyük oy farkıyla gerçekleşmiş olmasına rağmen başkanlarımızın mazbataları verilmiyor.

“Gerekçesi de açıklanmıyor, bu mazbataların halen neden verilmediği konusunda YSK’den henüz açıklama yapılmış değil.”

“Bu tartışma bile başlı başına hukuk tanımazlık”

“Bu oyundan vazgeçin, bu yanlış hesaplardan vazgeçin. Hukuk ne diyorsa yasalar ne diyorsa bunun gereğini yerine getirmekle sorumlusunuz, mükellefsiniz.

“KHK ile ihraç edilenlerin mazbatalarının verilmemesi tartışılıyor. Bu tartışma bile başlı başına bir hukuk tanımazlıktır. Kendi içtihadını, kendi yasalarını yok saymaktır.

“KHK ile ihraç edilmiş olan ve seçimlere giren bu arkadaşlarımız adaylık kriterlerine uygun olarak başvurdular ve aday olabileceklerine dair kabul de YSK’den geçti. Olamaz denilen hiçbir şey söz konusu değildi, yani aday olma şartlarını hepsi yerine getirildi.

“Bu konuda hiçbir uyarının yapılmaması ve buna dair hiçbir tartışmanın olmadığı bir süreç yaşanmışken bugün sanki bu süreç hiç yaşanmamış gibi, YSK’nin şimdi kalkıp farklı bir tasarrufa yönelmesi bizatihi kendi içtihadını reddetmesinden kaynaklanıyor.

“Çünkü YSK diyet ödeme, aldığı talimatları yerine getirme peşinde. YSK, anayasa, kanun ne diyorsa onu yerine getirmek zorundadır.”

“YSK'nin uyacağı yasalar çok açık ve net”

“Buradan bir kez daha uyarıyoruz, bir an önce sonuçları kesinleşmiş her yerde tüm seçilmişlerin mazbataları verilsin.

“Özellikle Anayasanın 67’inci maddesi ve 76’ncı maddesinde adaylık kriterleri çok açık bir şekilde dile getirilmiştir. Anayasanın 67’nci ve 76’ncı maddeleri gereğince YSK üzerine düşeni yapmalıdır. YSK'nin hangi yasalara uyması gerektiği çok açıktır ve nettir.”

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim