Gazete Emek-  AKP ve MHP tarafından değiştirilmesi gündeme getirilen Seçim Kanunu Yasası'nı hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Bir iktidar seçim kanunlarıyla oynama ihtiyacı duymaya başladıysa biliyor ki kaybetmiştir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis'te düzenlenen Grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'HALEPÇE BİR SOYKIRIMDIR'

Sözlerine Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak başlayan Sancar, "Bu bir soykırımdır" dedi. Sancar, uluslararası kamuoyuna Halepçe'nin 'soykırım' olarak tanınması çağrısında bulundu.

Sancar, 16 Mart 1978'de 7 öğrencinin hayatını kaybettiği, 41 öğrencinin yaralandığı Beyazıt Katliamı'nda da yaşamını yitirenleri anarak, "O günün zihniyetini canlandırmaya çalışanların nasıl bir pervasızlıkla hareket ettiklerini görüyoruz" dedi.

'TÜİK BİLE GİZLEYEMEZ HALE GELDİ'

Türkiye'de ilk resmi Covid-19 vakaının açıklanmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Sancar, hastalık nedeniyle yaşamını yitirenlere, pandemi nedeniyle artan işsizliğe ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına değindi.

Sancar, "Pandemi dönemiyle birlikte işsizlik devasa boyuta ulaştı. Artık TÜİK bile bu gerçekleri gizleyemez hale geldi. Atıl adı altında işsizliğin yüzde 30'lara vardığını itiraf etmek zorunda kaldılar" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük Coronavirus tablolarının anlamı, "kötü yönetim" diyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün bu ülkede 10 kişiden 7'si borç batağında. Halkı, esnafı desteklemeyi bir kenara bırakın her şeye neredeyse yüzde yüz zam yapıldı. Bu iktidar, bir senede sadece ekonomiyi değil eğitimi de çökertti. Birçok öğrenci yoksulluktan, alt yapı yetersizliğinde EBA'ya ulaşamadı. Yapılan açıklamalari insanlarıla alay etmekten başka bir anlama gelmiyor. - İnsan Hakları Eylem Planı'nın tek bir anlamı var; insan haklarının nasıl çökertildiğini itiraf ediyorlar.

'EKONOMİ REFORMU, 'EKONOMİYİ ÇÖKERTTİK İTİRAF EDİYORUZ' DEMEKTİR'

Ekonomi Reformu da "Biz ekonomiyi çökerttik, size de itiraf ediyoruz" demektir. Bu düzenden vazgeçemezler. Her gün yalanlarını yaymak için yandaş medyayı ayakta tutmak zorundalar. İtirafları sadece göz boyamadır. Bu planlardan halkın yararına hiçbir şey çıkmayacağını, zulüm ve talan düzeninin devam edeceğini açıklıkla görelim."

Parti kapatma ve HDP'li vekiller hakkında ard arda gelen fezlekelere ilişkin de konuşan Sancar, "Kapanan iş yerleri konuşulmasın diye HDP'nin kapatılması tartışılıyor. Artan zamlar konuşulmasın diye, 'düşmanlar ve tehditler' üretiliyor. İşsizliği, enflasyonu, doları düşüremediklerinde yargıyı, polisi devreye sokuyorlar, toplumsal muhalefete dönük operasyonlar yapılıyorlar" dedi.

'BİZİM GÜNDEMİMİZ HALKTIR'

Sancar, AKP ve MHP tarafından değiştirilmesi gündeme getirilen Seçim Kanunu Yasası'na ilişkin de, "Bir iktidar seçim kanunlarıyla oynama ihtiyacı duymaya başladıysa biliyor ki kaybetmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

"Bizim gündemimizde ne kapatma var ne fezlekeler var" diyen Sancar, "Ne yaparlarsa yapsınlar yolumuza devam edeceğimizi herkes buradan bir kez daha duysun. Bizim gündemimiz halktır, barıştır, demokrasidir" dedi.

'DEVRİLEN MASA, ÇÖKERTİLEN TÜRKİYE TABLOSUDUR'

Yaklaşan Newroz etkinliklerine de değinen Sancar, 2013 tarihindeki büyük Diyarbakır Newrozu'na atıfta bulundu. Sancar, "2013 tarihi Newroz'unda verilen mesajları hep birlikte tekrar hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor. Masanın devrildiği 6 yılda ne demokrasi kaldı ne hukuk ve adalet. 6 yıl önce silahların ebediyen susmasını konuşuyorduk. Devrilen masa, her anlamda çökertilen bir Türkiye tablosudur" ifadelerini kullandı.

Barış' talebini yineleyen Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adil barış talebi korkaklık değildir. Barış için mücadele etmek her zaman bedel gerektiren bir yol olmuştur. Adresimizi doğru belirlememiz, sesimizi doğru kurmamız gerekir. Barışı, bu yıkıntının sorumlusu olan iktidardan beklemiyoruz. Kürt sorununda çözüme doğru yol alacaksak bununn adresi, toplumdur, muhalefettir."

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim