GazeteEmek - Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik operasyonda tutuklanarak cezaevine gönderilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ‘Özerklik Toplantısı’na Eski MİT müsteşarı ile birlikte katıldığını iddia etti.

HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, ‘Örgüt Üyeliği iddiasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne SEGBİS sistemiyle ifade veren HDP’li Baluken, 'Demokratik Özerkliğin' tartışıldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantısına eski bir MİT müsteşarı ile birlikte katıldığını iddia etti.

“MHP’liler Özerklik Konuşmamı Tebrik Etti”

Baluken, DTK toplantılarıyla ilgili suçlamalara karşı yaptığı savunmasında şu ifadelere yer verdi.

"Demokratik özerkliğin tartışıldığı bir DTK toplantısına eski MİT müsteşarı ile birlikte katıldım. Toplantı arasında karşılıklı yemek yedik, tartıştık. Bu eski MİT müsteşarı, tüm kamuoyunun bildiği isimdir. Bu nasıl bir yasadışı faaliyettir ki ben MİT müsteşarı ile toplantıya katılmışım. Demokratik özerklik ile ilgili mecliste sayısız konuşma yaptım. Hatta yaptığım bir konuşmayı MHP milletvekilleri gelip tebrik etmişti. Hakkımda fezlekeyi hazırlayan kolluk güçleri ve savcıların çoğu paralel devlet yapılanmasından dolayı tutukludur. Çözüm sürecinde tüm çalışmaların içinde yer almış bir milletvekiliyim. Devletin en üst düzey yetkilileriyle, dönemin başbakanından ilgili bakanlarına kadar en mahrem toplantılara, en önemli çalışmalara katılmış biriyim. Belli ki çözüm sürecinin bitmesi hedeflenmiştir. Belki dönemin başbakanına gidebilecek farklı bir süreç amaçlanmıştır. Devleti ele geçirme gibi özel bir arayış üzerinden bir hazırlık yapılmış gibi görünmektedir.”

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, İdris Baluken'in tutukluluk halinin devamına hükmetti ve tutukluluk halinin devamı kararına muhalefet şerhi koydu.

Editör: TE Bilişim