Gazete Emek-  Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler ve “partiye biçim verme” çalışmaları ile sık sık gündeme gelen Oğuzhan Asiltürk’ten açıkça yönetime el koyma açıklaması geldi. Normal koşullarda Kasım 2022’de yapılacak parti kongresi için düğmeye basan Asiltürk, “Güçlü bir Saadet Partisi teşkilatı oluşturmak için, benim gözetimimde bir liste hazırlanacak” açıklaması yaptı.

ASİLTÜRK’TEN LİSTE HAZIRLIĞI İTİRAFI

Asiltürk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Necmettin Erbakan’dan sonra gelen Saadet Partisi yönetimlerini eleştirdi, “sadece iktidarı tenkit etmekle yetindiklerini” savundu. “Ahlaki ve manevi değerleri savunduğu için Saadet Partisi’ni destekleyenlerin desteğinin azaldığını” öne süren Asiltürk, milletvekili çıkarılamamasını da eleştirdi. Asiltürk, “İnşallah, önümüzdeki kongrede alacağımız kararlarla Saadet Partimiz, kuruluşundaki değerleri savunur hale gelir. Önümüzde, şu anda tarihi belli olmayan bir genel seçim var. Bu seçimde başarılı olmak için, bugün, memleketimizin içinde bulunduğu şartları inceleyerek o şartlara uygun tedbirler almamız lazım.” dedi ve “yeni bir teşkilat oluşturacaklarını” ve “kendi gözetiminde bir liste hazırlanacağını” duyurdu.

SAADET PARTİSİ’NDEN İLK TEPKİ

Saadet Partisi Sözcüsü Aydın ise, bu çıkışa “Saadet Partisi’nin yetkili kurulları ve karar organları bellidir” diyerek yanıt verdi. “Partinin yetkili kurulları ve karar organlarının belli, kongre kararının nasıl alınacağının ise tüzükte yazılı olduğunu” ifade eden Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Saadet Partisi’nin kararlı duruşunun ortada olduğunu ve kamuoyunun geniş kesimlerince takdirle karşılandığını da sözlerine ekledi. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı problemlere sebep olan yanlış politikalara hangi saiklerle itiraz ettiklerinin millet tarafından bilindiğini aktaran Aydın, şunları söyledi: “Kazandığımız bu geniş ilgi ve takdirin her geçen gün arttığının bilinci ve sorumluluğuyla, muhterem Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu’nun öncülüğünde, GİK üyelerimiz, il/ilçe başkanlarımız ve partimizin her bir kademesinde görev yapan mensuplarımızın tamamı, ülkemizdeki kutuplaşma zeminlerini ortadan kaldırmak, hak ve adalete dayalı bir Türkiye’yi tesis etmek ve hep birlikte daha güzel bir gelecek inşa etmek için gece gündüz çalışmaktadır ve bu anlayışla çalışmaya da devam edecektir.”

SAADET PARTİSİ’NDE AKP OPERASYONU MU?

AKP-MHP iktidarında bir süredir yaşanan ve her geçen gün şiddeti artan kriz ile ilgili olarak, Oğuzhan Asiltürk’ün adı sıklıkla gündeme geliyor. Millet İttifakı ile dirsek teması halinde olan ve AKP-MHP iktidarına muhalefet yürüten Saadet Partisi’nin iktidar destekçisi bir çizgiye çekilmeye çalışıldığı biliniyor. Asiltürk’ün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile son dönemde yaptığı baş başa görüşmeler sır değil. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının da bu görüşmelerde öne çıkan talep doğrultusunda alındığı ifade ediliyor.

Kulislerde AKP’nin kaybettiği kamuoyu desteğini “Milli Görüş” çizgisine dönerek kazanmaya çalışacağı konuşuluyor, son kongredeki “isim” tercihlerinin de bunu gösterdiği vurgulanıyor. Son gelişmelerle birlikte “İçişleri Bakanı Soylu’nun görevden alınması ve MHP ile ittifakın bozulması” ihtimali de “Milli Görüş’e dönüş” çabaları ile birlikte değerlendiriliyor. Dönem dönem iktidar yanlısı gazeteciler tarafından “kuruluş değerlerine dönme” olarak da formüle edilen bu adımlarla DEVA ve Gelecek Partisi’ne giden seçmenlerin geri kazanılması hedefleniyor.

KAMALAKTAN ASİLTÜRK’E SERT CEVAP

Asiltürk'e parti içinden ilk açık tepki ise eski genel başkanlardan Mustafa Kamalak'tan geldi. Halen Asiltürk'ün başkanı olduğu YİK üyesi de olan Kamalak, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Asiltürk'ün açıklamalarının partiyi bağlamayacağını söyledi.

Kamalak, şu görüşleri dile getirdi:

"Tek başına partiyi bağlayacak olan kişi, partinin genel başkanıdır. O da Temel Bey'dir. Öbür taraftan Oğuzhan Bey'in açıklamasının hukuki bir değeri olmadığı gibi, kanaatimce teşkilat nezdinde de bir karşılığı yoktur. Oğuzhan Bey'in Siyasi Partiler Kanunu'na göre partiyi olağanüstü kongreye götürme yetkisi olmadığı gibi gücü de yoktur. Türkiye'de Siyasi Partiler Kanunu'na göre her partinin bir tek genel başkanı olur. Genel başkan da bellidir. Tek söz söyleme yetkisi olan da Temel Bey'dir."

KARAMOLLAOĞLU: PARTİ GÜNDEMİNDE ‘GEÇİM İTTİFAKI’ VAR

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise haftalık olağan basın toplantısında Asiltürk'ün kongre çıkışıyla ilgili ilk kez konuştu.

Türkiye'nin dış politikadan ekonomiye, eğitime kadar bir dağınıklıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, "İktidarın politikalarında; devletimizin ve insanımızın çıkarları değil, günübirlik çıkarlar esas alınıyor. Vatandaşımızın problemleri değil, seçim kazanma hesapları önceleniyor. Memleketimizin birlik ve beraberliğinden değil, ittifak ortaklıklarının devam edebilmesinden dem vuruluyor. Saadet Partisi olarak, bu anlayışa, gidişata, tutum ve davranışlara itiraz ediyoruz" dedi.

Karamollaoğlu, partisinin ise gündeminde "geçim ittifakı" olduğunu vurgulayarak, toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelerek sorunlarını dinleyeceklerini ifade etti.

“PARTİ İÇİ MESELELERİNİ KAMUOYUYLA PAYLAŞMAK ÜLKE MESELELERİNİ ÇÖZMEZ” 

Karamollaoğlu, gazetecilerin Asiltürk'ün açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine de "parti içi meseleleri kamuoyunda tartışmaya hiçbir zaman girmediğini ve bundan sonra da girmeyeceğini" söyledi:

"Onun için o açıklamalar Oğuzhan Bey'i doğrudan doğruya bağlar. Kendisi ile de görüşeceğiz, bundan dolayı başka açıklamayı doğru bulmuyorum. Parti içi meseleleri kamuoyu ile paylaşmak ülkenin problemlerini çözmekle alakalı bir konu değil."

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim