Gazete Emek - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT1'de yayımlanan "Alişan ile Hayata Gülümse" programında Türkiye'de uyuşturucuyla mücadele hakkında konuştu. "Önümüzdeki bir ay içinde başka bir operasyon yapacağız. Türkiye bunu ilk kez duyacak. Bu da uyuşturucu ile ilgili" diyen Soylu şöyle devam etti: "Devletin uyanık olduğunu, takip ettiğini vatandaşımız bilsin. İçeri tıkıldığı zaman satıcının içerden çıkması ihtimali zordur. Biz buna projeli operasyon diyoruz. Bir şebekeyi çözmemiz lazım. Bazen aylar alıyor. Gizli soruşturmacı koyuyoruz, alış-satış yapıyor. Hakimlerin savcıların bildiği isimler bunlar." 

'CEZA ALANLARIN SAYISI 3 KAT ARTTI'

Türkiye'de direkt olarak uyuşturucudan ölen insan sayısının 2017'de 941'e çıktığını aktaran Soylu, 62 ilde kanalizasyonlardan atık madde örneği aldıklarını ve hangi ilde ne tür uyuşturucu madde kullanıldığını ve hangi maddelerin kullanımında artış olduğunu ortaya koyduklarını anlattı. Soylu, çalışmalar sonucunda uyuşturucuya direkt bağlı ölümlerin 2021 yılı sonu itibarıyla 270'e düştüğünü söyledi.

Türkiye'de uyuşturucu satışı ve kullanımı nedeniyle hapis cezası alanların sayısı 15 Temmuz 2016'da 35 bin iken, şu anda sayının 115 binin üzerine çıktığını belirten Soylu, "Eğer Türkiye, devletin bütün birimleriyle bu mücadeleyi ortaya koymamış olsaydı bugün Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı durumla karşı karşıya kalırdı. Avrupa ülkelerinde uyuşturucudan ölüm milyonda 28'dir. Bizde ise milyonda 3,7-3,8. Yani bizde neredeyse onların onda biri. Yine Avrupa ülkelerinde hayatında bir kez uyuşturucuyu kullanan bu orandadır, yüzde 28. Bizim en büyük avantajımız hayatında bir kere uyuşturucu kullananlar yüzde 3,1, 2019-2020 ölçümlerimiz. Yani biz yine onların 10'da biri kadarız. Avrupa Birliği ortalamasını söylüyorum" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim