Gazete Emek- AKP ve MHP'nin İstanbul Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005'te Diyarbakır'da yaptığı konuşmayı hatırlatarak, "Bu ülkede bir Dersim hadisesi var. Dersim hadisesinden dolayı devlet adına özür dileyen bir iktidar var" dedi. Diyarbakır ziyaretinde, Kürdistan mebusundan da bahsetti. Yıldırım, ihtiyaç olması halinde İstanbul'da Kürtçe kurs açacaklarını söyledi, ancak 31 Mart'ta AKP yönetimine geçen belediyelerde Kürtçe tabelaların neden kaldırıldığına değinmedi.

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 23 Haziran’da tekrarlanacak seçim, AKP, MHP ve BBP’nin yer aldığı Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’a söylem değiştirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart seçimleri öncesi tüm mitinglerinde, HDP yöneticilerinin konuşmalarını dev ekranlardan izleterek, “Benim ülkemde ‘Kürdistan’ diye bir bölge yok. Kürdistan Kuzey Irak’ta, çok seviyorlarsa defolup oraya gitsinler” demişti. Ancak 23 Haziran seçimlerinde, Kürt seçmenin kilit rol oynayacağı değerlendirmeleri üzerine, Binali Yıldırım dün Diyarbakır’a giderek, esnaf ziyaretleri yaptı, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, 5 Haziran’da CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun, Ordu-Giresun Havalimanı’nda VIP salonuna alınmaması için de, “Diyelim ki yanlış bir uygulama yaptı, memur bir nezaketsizlik yaptı. Siyasetçi sorumluluk sahibi olmalı ve örnek bir davranış içinde olmalı” dedi.

DİYARBAKIR’DA SORULARI YANITLADI

Diyarbakır’da TRT Haber ve TRT Kürdi’de ortak yayınlanan programda soruları yanıtlayan Binali Yıldırım hem CHP’yi “Dersim adını ağzına alamamakla’ eleştirdi hem de Atatürk döneminde ‘Kürdistan mebusu’ndan bahsetti. Belediyenin resmi adını da Dersim olarak değiştirmek istediği için Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu’nu hedef haline getiren ve çok sert açıklamalar yapan MHP’nin, Yıldırım’ın açıklamasına yönelik tavrı ise merak konusu…

Yıldırım’ın açıklamalarında ise şu başlıklar öne çıktı:

ÖZYÖNETİM SAÇMALIĞINA SON VERİLDİ

Burada (Kurşunlu Camisi) çok acı olaylar yaşandı. Bulunduğumuz bölge yerle bir oldu. Burada şehitlerimiz oldu. Terör örgütünün burayı adeta bir savaş meydanına dönüştürdüğünü, her tarafı yerle bir ettiğini, tarihi eserleri, yerleşim yerlerini hendeklerle, çukurlarla adeta bir savaş mevzisi haline dönüştürdüğüne şahit oldum. Benim Başbakanlığım dönemindeydi. Devlet, teröre boyun eğmez. Tüm bölgede bu öz yönetim saçmalığına son verildi.

DERSİM İÇİN DEVLET ADINA ÖZÜR DİLEYEN BİR İKTİDAR VAR

(Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2005’te Diyarbakır’da yaptığı konuşmayı hatırlatarak) Bu ülkede bir Dersim hadisesi var. Dersim hadisesinden dolayı devlet adına özür dileyen bir iktidar var. Buna rağmen Dersim adını ağzına alamayan ve yaptıkları bu fahiş yanlışı bile ikrar edemeyen, kabullenemeyen bir CHP var. Burada yaşanan tezat, Kürtleri temsil ettiğini söyleyen partinin CHP ile ittifak halinde olması. Bu yaman bir çelişki. Kürtlerin tarihi açısından bakıldığında burada bir yanlışlık, anlaşılamaz durum var.

Kaynak: Duvar
    

Editör: TE Bilişim