Gazete Emek- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2’nci Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amedspor, kendi sahasında ligin 6’ncı haftasında Bursaspor ile karşılaştı. 2-0 galibiyet kazanan Amedspor’a desteğe gelen taraftara polis müdahale etti. Müdahalesinin coşku ile seslendirilen şarkılar ve tezahüratlar ardından gelmesi dikkat çekti.

İçişleri Bakanlığı, galibiyet ile sonuçlanan maç hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında “Bu akşam, Diyarbakır'da oynanan maçta alınan tüm güvenlik önlemlerine rağmen vücutlarına sararak stada soktukları değerlendirilen görsellerle ağır provokasyon hedeflenmiştir. Sporu provokatif içeriklerle zehirlemek, isteyenlere hiç bir şartta fırsat verilmeyecektir. Provokasyona gerekli müdahaleler yapılmış ve derhal ilgililere yönelik soruşturma başlatılmıştır” denildi. 

 DİYARBAKIR BAROSU'NDAN TEPKİ

Diyarbakır Barosu, Amedspor maçında Kürdistan bayrağı açanlar hakkında soruşturma açılması ve 3 kişinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada  “Müsabaka esnasında açılan bayrağın Irak anayasası ile tanınmış Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağı olduğunu hatırlatıyoruz. Meşru bir bayrağın kamusal alanda açılmış olmasına yönelik geliştirilen linç kampanyasını ve bunun etkisi ile başlatılan soruşturma ve gözaltıların kabulü mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında baro “Son yıllarda halkı kin ve düşmanlığa sevk eden bu ayırımcı politikalar ve Kürtlere ait sembollere yönelik tahammülsüzlük anlayışı terk edilmelidir” denildi.

Diyarbakır barosu’nun açıklaması şöyle:

“Tahammülsüzlük anlayışı terk edilmelidir

25. 09.2022 tarihinde Amedspor ile Bursaspor arasında oynanan futbol musabakasında trübünlerde bir kısım taraftarın açmış olduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı nedeniyle kişiler hakkında soruşturma başlatıldığı ve şu ana kadar 3 kişinin gözaltına alındığı ve gözaltı işlemlerinin devam ettiği bilgisi alınmıştır.

Söz konusu görüntüler üzerinden sosyal medya üzerinden başlayan ayırımcı ve nefret saikliği linç kampanyası ile konuya ilişkin gerek Diyarbakır Valiliği gerekse İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklamalar başlatılan soruşturmanın habercisi olmuştur. Müsabaka esnasında açılan bayrağın Irak anayasası ile tanınmış Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağı olduğunu hatırlatıyoruz. Meşru bir bayrağın kamusal alanda açılmış olmasına yönelik geliştirilen linç kampanyasını ve bunun etkisi ile başlatılan soruşturma ve gözaltıların kabulü mümkün değildir. Son yıllarda halkı kin ve düşmanlığa sevk eden bu ayırımcı politikalar ve Kürtlere ait sembollere yönelik tahammülsüzlük anlayışı terk edilmelidir. Başlatılan hukuki dayanaktan yoksun soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır. Diyarbakır Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”

Editör: TE Bilişim