Gazete Emek- Bartın'ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki patlamaya ilişkin ifadeler alınmaya başladı. Avukatlar Refika Çakıllık ve Mürsel Ünder ise patlamaya ilişkin suç duyurusunda bulundu. 2 bakan ile TTK başkanının şüpheliler listesinde yazdığı suç duyurusunda acil toplanması gereken deliller de sıralandı.

İFADER ALINMAYA BAŞLANDI

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 41 madencinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. 41 işçinin hayatını kaybettiği, 11 işçinin de yaralandığı maden ocağındaki patlamaya ilişkin soruşturmada, ifadeler alınmaya başlandı. Soruşturmada dün akşam itibarıyla aralarında 16.00-24.00 vardiyasında görevli amirler, mühendisler ile yer altı ve yer üstünde çalışan işçilerin ifadeleri alınmaya başlandı. Daha önce soruşturmada 6 savcı ile 4 bakanlık müfettişinin görevlendirildiği açıklanmıştı.

2 BAKAN VE TTK MÜDÜRÜ DE DAHİL 11 KİŞİYE SUÇ DUYURUSU

Soruşturmanın devam ettiği bilgileri paylaşılırken avukatlar patlamaya ilişkin suç duyurusunda bulundu. Avukatlar Refika Çakıllık ve Mürsel Ünder imzasını taşıyan suç duyurusunun şüpheliler listesinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanı sıra TTK Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Eroğlu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç’in de aralarında bulunduğu 11 kişi yer aldı.

Suç duyurusunda bu isimler hakkında ‘olası kastla insan öldürme’, ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ ve ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlamaları ile soruşturma talep edildi.

TUTUKLAMA TALEBİ

Patlamanın yaşandığı ocağı “suç mahali” olarak tanımlayan avukatlar dilekçelerinde, “Bu nedenle derhal şüpheli sıfatını taşıyacak kişilerin buraya müdahalesinin engellenmelidir. Şüpheli sıfatını taşıyan kişilerin halen kamu gücünü kullanabilen kişiler olması, idari ve diğer yetkilerini kullanarak delil karartma ihtimallerinin yüksek olması, gerçekleşen işçi katliamının toplumda çok büyük infial yaratması nedeniyle tutuklanmaları, aynı gerekçelerle haklarında gerekli diğer emniyet tedbirlerinin alınması gerekmektedir” dedi.

Dilekçede, “Maden içerisinde kayıtların tutulduğu tüm bilgisayarlara ait harddiskler, gaz izleme kayıtlarına dair dijital verilerin tutulduğu bilgisayar harddiskleri, havalandırma defteri, tüm teknik nezaretçi defteri, acil durum eylem planı, acil durum yönetim şeması, geçmiş ve güncel dönemdeki uygulama projeleri güncel maden havalandırma haritası” da dahil tüm delillerin toplanması ve muhafaza altına alınması talep edildi.

BARTIN BAROSUNDAN HUKUKİ DESTEK

Öte yandan Bartın Barosu, 41 madencinin aileleri ile yaralı madencilere ücretsiz hukuki destek verme kararı aldı.


 

Editör: TE Bilişim