Gazete Emek-  Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yargılandığı davanın ikinci duruşmasında beraat etti. Karara itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşirken, avukatları Diyarbakır Valiliği’ne başvurarak göreve iadesini istedi. Valilik, kesinleşen mahkeme kararına rağmen aynı mahkemeye “haberleri olmadığı” ve “kamu zararı olması ihtimaline karşı davaya müdahil olabilecekleri” gerekçeleriyle başvurarak, kesinleşmiş kararın kaldırılmasını talep ettiği öğrenildi.

GÖZALTINA ALINDI, YERİNE KAYYUM ATANDI VE SAVCILIK SERBEST BIRAKTI

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Ergani İlçesi’nden Halkarın Demokratik Partisi (HDP) olarak belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

KATILDIĞI TOPLANTILAR VE TAZİYE NEDENİYLE DAVA AÇILDI

Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında Diyarbakır 8.Ağır Ceza Mahkemesi’nde, katıldığı aday tanıtım toplantısı, Nevruz kutlaması, bir taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşmasında Kaya ile ilgili esas hakkındaki mütaalasını sunan savcı, beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme, aldığı karar ile hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın beraatine karar verdi.

KARAR KESİNLEŞİNCE AVUKATLAR GÖREVE İADESİİÇİN BAŞVURDU

Mahkemenin Kaya için verdiği beraat kararına kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan tarihinde kesinleşti. Kararın kesinleşmesinden sonra Kaya’nın avukatlarının, karar ile birlikte İçişleri Bakanlığı’na Diyarbakır Valiliği üzerinden başvurarak, Kaya’nın belediye başkanlığı görevine iadesini istedi.

“VALİLİK, KESİLEN MAHKEME KARARINI KALDIRMAK İSTİYOR” İDDASI

Kesinleşen mahkeme kararından sonra Kaya’nın görevine iadesini beklerken, Diyarbakır Valiliği aynı mahkemeye başvurarak, “karardan haberleri olmadığı, davaya müdahil olma durumlarının olabileceği ve kamu zararı oluşması ihtimalinin” değerlendirilerek, kesinleşme şerhinin kaldırılmasını istediği öğrenildi.

DİMER’DEN AÇIKLAMA

Van/Gürpınarda yaşanan polis müdahalesine yönelik  maden ocağı kuracağı iddia edilen Dimer, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Dimer’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

27.05.2021 tarihinde, Van ili, Gürpınar ilçesi Yurtbaşı köyünde meydana gelen hadiseler hakkında kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur. Çeşitli sosyal medya platformlarında şirketimizin ismi  kullanılarak yayınlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır:

Söz konusu maden ruhsat sahasında şu anda çalışmaları yürüten DİMER şirketi değildir. Saha, 2020 yılında başka bir firmaya kiralama (rödovans) yöntemi ile devir edilmiştir. Bu nedenle DİMER şirketinin sahada herhangi bir faaliyeti yoktur. Bahsi geçen saha, 2003 yılında şirketimiz adına tescillenmiş, kanuni bütün yükümlülükler yerine  getirilerek 2006 yılında 3 ay süre ile üretim faaliyetlilerine başlanmıştır.

 Saha hazine arazisinde olup,  kadastro tarafından “maden bölgesi” olarak tescillenmiştir. Bölgedeki çalışmalar sırasında, personelimiz saldırıya uğramış, şikâyetimiz üzerine yürütülen tahkikat sonunda açılan davada saldırılara karışan şüpheli şahıslar cezalandırılmıştır. Olayların büyümemesi için şirketimiz sosyal sorumluluğu gereğince ruhsat sahasından çekilmiştir ve o tarihten beri sahada herhangi bir üretim  faaliyetinde bulunmamıştır.

Sosyal medya platformlarında şirketimiz aleyhinde asılsız ve yalan haberler yapan, bu haberleri yayan  ve haberlere yorum yapmak suretiyle bu menfur karalama kampanyasına destek olan kişi veya kurumlar hakkında hukuki yollara başvuru hakkımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.”

Kaynak: Medyascope

Editör: TE Bilişim