Gazete Emek- Meclise aralarında HDP ve CHP’lilerin olduğu 33 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke gönderildi. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, “AKP sanmasın HDP olmayınca ona oy gelecek, biz irademizin arkasındayız” diyerek, “Kürt halkının iradesi, talepleri değişmez” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu, Vali Münir Karaloğlu, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında kentin 5-6 yıldır huzur ve güvende olduğunu söyledi. Diğer yandan ise 28’i HDP’li 33 milletvekilinin dokunmazlıklarının kaldırılması için Meclise fezleke gönderildi. Yaşanan bu durumları Diyarbakır’da yurttaşlara sorduk.

ADALET, HAK, HUZUR YOK

İktidarın girdiği siyasi ve ekonomik çıkmazdan sıyrılmak için manevralarda bulunduğu söyleyen Siraç Eken, memlekette huzur olmadığını, kimsenin kimseyi kandırmamasını istedi.

“Son 5 yılda ne değişti hayatımızda para yok, iş yok bari huzur olsun o da yok” diyen Eken, “Kayyum kendi kendine konuşuyor. Sokağa çıkıp millete sorsun huzuru. Sur’u restore ediyorlar diye çıkıp alkışlayalım mı? Onun işi, benim işim mi? Korkudan açız diyemiyoruz huzur varmış. Biri bize haksızlık yapsa hakkımızı arayamıyoruz. Bu ülkede adalet yok, hak hukuk yok, iş yok huzur nasıl oluyor?” diye sordu.

KÜRTLERİ YOK SAYMAKTAN VAZGEÇSİNLER

33 milletvekilinin fezlekesinin Meclise gitmesiyle ilgili bunun sorumlusunun CHP olduğunu belirterek, zamanında evet denmeseydi, bugün böyle olmayacağını ifade eden Eken, “Bak şimdi sıra kendilerine de geldi. AKP sanmasın HDP olmayınca ona oy gelecek, biz irademizin arkasındayız. Kürtleri yok saymaktan vazgeçsinler. Onlara buradan ekmek çıkmaz daha. Buralarda yaptıklarını unutmadık. İrademize kayyum atadılar, 5 bin defa daha seçime girseler oy vermeyeceğiz. Kendi tabanı da onlara oy vermeyecek, göreceğiz. Tehditle, zorbalıkla bir ülke yönetilmez, yönetenleri tarih yazdı” dedi.

Dokunulmazlıklar meselesinde ana muhalefete yüklenen Serkan, “CHP dokunulmazlıklara evet dedi sıra onlara geldi. HDP sineyimillet yapsın. Seçime gitsinler eğer kazanmasalar zaten istedikleri olurdu. Garê operasyonunda yaşananları halka açıklayamayınca HDP’yi hedefe aldılar. HDP sadece bir isim, arkasında bir irade var. Bu iradenin tutumu asla değişmez” dedi.

MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ HİÇBİR SORUNU ÇÖZMEZ

Ülkenin her alanında baskı uygulandığını belirten Fırat Köseoğlu, ifade özgürlüğünün dahi yaptırımlarla karşılık bulduğunu ifade etti. Köseoğlu, “Düşünce özgürlüğü var ama düşünceyi dile getirme özgürlüğü yok. Sorunlarını dile getirdiğin zaman yaptırımla karşılaşıyorsun. Milletvekilleri düşürüldüğünde hiçbir sorun çözülmeyecek. Bu toplumun temsiliyet noktasında fikri değişmeyecek. Şiddet bu sorunu çözmeyecek. Dünyanın her yerinde kullanılan şiddet dili hiçbir şey değiştirmedi. Bu insanların iradesini gasbetmektir. Üniversitelere, belediyelere kayyumlar atanıyor. İrade nerede? Hiçbir şey yolunda gitmiyor, ekonomik açıdan değişen bir şey var daha kötüye gidiyor ve huzur yok” dedi.

"HDP GİDER BAŞKA PARTİ GELİR"

İktidarın seçim endişesi içinde olduğunu belirten Mehmet Yakar ise, AKP’nin HDP üzerinden gövde gösterisi yaptığına dikkat çekerek, “HDP’yi istediğim zaman ezebilirim mesajı veriliyor ama buradan sonuç alınamaz. Kürt halkının iradesi, talepleri değişmez, HDP gider başka parti gelir. HDP’yi yok saymanın iktidara faydası yok. Bu hamleleri halkın nabzını yoklamak için yapıyor” dedi.

Yakar, kayyumun halkın huzurlu söylemlerine de dikkat çekerek, “Ekonomik sorunların nedeni HDP diyor, askeri sorunların nedeni HDP diyor kendisi dışında kimse iktidarda var mıydı? Huzurdan kasıt savaşsa huzurlu değiliz. Huzurdan kasıt ekonomiyse huzurlu değiliz. Belediyecilikse yine huzurlu değiliz kayyum irade gasbıdır. Belediyeciliği park yaparak gözümüze sokmasınlar zaten gasbettiği koltukla övünüyor” dedi.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim