Gazete Emek- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Selçuk'un açıklamasına göre, asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Asgari ücret yüzde 21,56 oranında yükseldi.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

"BELİRLENEN NET ASGARİ ÜCRET YETERSİZDİR"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat: "Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır."

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyordu.

DİSK: SON DERECE YETERSİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çerkezoğlu açıklamasında, "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır." dedi.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları söyledi:

"Aldığımız bilgilere göre, Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' demiş. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Açıklanan resmi enflasyon rakamları özellikle de gıda enflasyonu biraz önce de ifade ettim; asgari ücretlinin en önemli gıder kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır."

Bu arada Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplandığı saatlerde DİSK’liler de meydanlardaydı.

İstanbul Kadıköy’de bir açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçiler bir kez daha yok sayılmıştır. İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. Bu mu adaletiniz?” diyerek belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.

KESK'TEN TEPKİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi.

Twitter'dan yapılan açıklamada, "5'li müteahhite vergi affı için para var! Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alınteri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok..!" denildi.

KESK'in açıklaması şöyle:

Açlık sınırı 2360 TL!
Yoksulluk sınırı 8165 TL!
#asgariucret 2 bin 825 lira 90 kuruş!
5'li müteahhite vergi affı için para var!
Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var!
Kanal İstanbul ihaneti için para var.

ASGARİ ÜCRETTE 3 BİN TL KRİTİK SINIR 

Komisyon, ilk toplantısını 4 Aralık’ta, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta, üçüncü toplantısını da 22 Aralık’ta gerçekleştirmişti.

Üçüncü toplantıda TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını paylaşmıştı.

Dördüncü toplantı öncesi açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na getirilecek teklifin 3 bin liranın üzerinde olması gerektiğini vurgulamıştı.

Öte yandan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK asgari ücret belirleme süreciyle ilgili önceki gün ortak açıklama yapmıştı. Açıklamada, “Üç işçi konfederasyonu olarak 4 Aralık 2020’de ortaklaştığımız ‘insan onuruna yaraşır bir asgari ücret’ belirlenmesi talebinin arkasında durmaktayız” denilmişti.


 


 

Editör: TE Bilişim