Gazete Emek- Dolar/TL kuru, 4.82'yi geçerek, tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Reuters verilerine göre, parite en yüksek 4.8450'yi gördü.

Böylece, lira, Dolar karşısında dünkü kapanış düzeylerine göre yüzde 2'nin üzerinde bir değer kaybıyla güne başlarken, Japon yenine göre de yüzde 3'ye yakın geriledi.

Bazı yatırımcıların zarar azaltmak için güne yüklü lira satışıyla başladığı belirtildi.

Ancak daha sonra gelen alımlarla dolar/TL kuru 4.77'ye kadar gevşedi ancak küresel gelişmeler ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle hızla tırmanan döviz kurları yeni güne yeni tarihsel rekor düzeylerde başladı.

Piyasalardaki erken işlemlerde;


- Dolar 4.8213 lira ile,

- avro 5.6837 lira ile,

- sterlin 6.5404 lira ile yeni tarihi rekor düzeylerine yükseldi.


İş Yatırım’ın, dünkü “Negatif ayrışmaya devam ediyoruz” başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirmeler yapıldı:


“Ticaret rüzgarlarını arkasına alan gelişmiş ülke borsaları Wall Street’in önderliğinde yükselmeye devam ediyor. Ancak güçlü Dolar ve yükselen faizlerin baskısı altındaki gelişmekte olan piyasalar yükselişe sınırlı oranda katılabiliyor.


“Türkiye hisse fiyatları Wall Street’e paralel hafif toparlandı. Ancak Dolar bazında kayıplar devam ediyor. MSCI Türkiye aybaşından beri yüzde 13, son üç ayda yüzde 30 kayıp ile gelişmekte olan borsalara göre altı kat daha fazla kaybettirdi.

Borsa İstanbul'dan acil uyarı


“ABD borsalarındaki yükselişe ve Türk lirasındaki toparlanmaya paralel Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Ancak kalıcı yükseliş için Türk lirasının toparlanması gerekiyor."
Borsa İstanbul Endeksi ise (BİST100), dün 102 bin puanın üzerinde başladığı günü yüzde 1.05 artışla 103 bin 327 puandan tamamladı.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanakların faiz artırımına devam etme sinyali vermesinden dolayı dolara genel olarak alım geldiğini söylüyor.

Türkiye'de ise Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair kaygılar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına daha fazla müdahil olacağına dair açıklamalarının etkisi lira üzerinde satış baskısı oluşturmayı sürdürüyor.

Liranın Dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'e yaklaştı.

Borsa İstanbul, Borsa’nın ‘kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan’ döviz varlıklarının tamamını bugün itibariyle Türk Lirasına çevrildiğini açıkladı ve şirketlere, ‘orta ve uzun vadeli döviz ihtiyaçları için spot piyasalardan döviz almak yerine, Borsa’nın Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda işlem gören döviz vadeli işlem ve opsiyonları dâhil her türlü risk yönetim araçlarını değerlendirmelerini’ tavsiye etti.

Borsa İstanbul’un, “Borsa İstanbul Grubundan Döviz Açıklaması” başlıklı açıklamasında şöyle denildi:

“Ülkemiz döviz piyasalarında son dönemde yaşanan spekülatif hareketlere ilişkin Borsa İstanbul Grubunca yapılan değerlendirmeler neticesinde; Ülkemizin 2017 yılında yakaladığı yüzde 7.4’lük büyüme rakamıyla G-20 üyesi ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülke olması, takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksinin 2017 yıl sonuna göre 2018 Şubat ayında 5.2 baz puan artarak 117.6 puana ulaşması, ihracatın 2017 yılında 2016 yılına göre yüzde 10.2 ve 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8.9 oranında artış göstermesinin ihracattaki artış eğiliminin 2018 yılında da devam edeceğini işaret etmesi, dış ticaret açığının 2018 yılı başından itibaren kademeli düşüş göstererek 7.5 Milyar Dolardan 4,6 Milyar Dolara gerilemesi ve buna bağlı olarak aynı dönemde cari işlemler açığının da 7.7 Milyar Dolardan 4.8 Milyar Dolara gerilemesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile başlatılan istihdam seferberliği neticesinde Şubat 2017’de yüzde 12.6 olan işsizlik oranının Şubat 2018 itibariyle yüzde 10.6’ya düşmesi, turizm gelirinin 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31.3 artması gibi ekonomik göstergelerin mevcut döviz kurlarına yeterince yansımadığı, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin Nisan ayında 81.71 ile veri tarihinin en düşük seviyesine gerilediği, tüm sektör ve şirket mali tablolarında da kurun bu seviyelere çıkmasını gerektirecek ekonomik bir verinin bulunmadığı dikkate alınarak, Türk Lirasına olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak, Borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibariyle Türk Lirasına çevrilmiştir.


 
Borsa İstanbul Grubu olarak, şirketlerimize orta ve uzun vadeli döviz ihtiyaçları için spot piyasalardan döviz almak yerine, Borsamız Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasamızda işlem gören döviz vadeli işlem ve opsiyonları dâhil her türlü risk yönetim araçlarını değerlendirmeleri tavsiye ediyoruz.”


Türkiye'ye kritik uyarı


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nn mali durumunun TL'deki sert düşüş için harekete geçilmezse, oldukça hızlı kötüleşebileceğini kaydetti.

Reuters'ın haberine göre S&P, piyasa baskısında durgunlaşma olmazsa, Türkiye'nin durağan olan not görünümünü "potansiyel olarak" tekrar değerlendirebileceğini aktardı. 

S&P, Türkiye'nin kayda değer tamponları bulunduğunu ve mevcut sıkıntılardan çıkmanın yoluna sahip olduğunu ifade etti. 

Editör: TE Bilişim