Gazete Emek- Bu deva ise likidite imkan limitlerinin sıfırlandığı açıklandı. Bu müdahale ile doların yükselişi bir süre durdurulmuş olsa da uzun vadeli yükselişin devam edeceği belirtiliyor. 

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Likidite yönetimi çerçevesinde 12 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri sıfırlanmıştır" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısı sonrası faizlerin daha da indirileceğini açıklamıştı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta yarıya indirdiği Piyasa Yapıcı (PY) bankalara tanıdığı açık pıyasa işlemleri çerçevesınde tanınan likidite imkân limitleri yarın itibarıyla sıfırladığını açıkladı. Bankacılar ilgili adım ile birlikte yüzde 7,25 seviyesindeki fonlamanın yarın itibarıyla ortadan kalkacağını, fonlama maliyetinin de böylece politika faizinden daha yukarı daha hızlı taşınacağını belirtti.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Likidite yönetimi çerçevesinde 12 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri sıfırlanmıştır" denildi.

İlgili imkan 10 Ağustos tarihinden geçerli yarıya düşürülmüştü.

İlgili imkan ile PY bankalar yüzde 7,25 seviyesinden fonlama sağlayabiliyordu.

Reuters'a konuşan bir bankanın ALM masası işlemcisi, "Geçen haftalarda PY bankalar yüzde 7,25 seviyesinden yaklaşık 38 milyar TL borçlanabiliyorlardı. Dün itibarıyla bu tutar yaklaşık 19 milyar milyar TL idi. Bu adım öncesi fonlama maliyetinin yüzde 9, yüzde 9,5 aralığına önümüzdeki üç günde çıkmasını bekliyorduk. Bu adım faizin çıkabileceği üst noktayı yüzde 9-9,5 bandından yüzde 9,75'e taşıyor. Ayrıca daha hızlı yükselişi de beraberinde getirecek bir adım. TL açısından pozitif" dedi.

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB'nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti  16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla yüzde 8,32'ye yükseltti.

MERKEZ BANKASI FONLAMA FAİZLERİNİ TEMMUZ ORTASINDAN BU YANA ARTIRIYOR

Geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izleyerek 7 seviyesinin üzerine tırmanan dolar/TL kuru rekor tazelemişti. Kur, 7,30 seviyesinin üzerinde seyrediyor. TL, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 22 gerilerken dolar karşısında en fazla değer kaybeden üçüncü para oldu.

Türkiye'de iki yıl vadeli gösterge tahvillerin faizi 2 baz puan artarak yüzde 14,07 oldu. 10 yıllıkların faizi 14 baz puan artışla yüzde 14,43'e çıktı.

Merkez Bankası, kurda yaşanan hareketliliğin ardından ilave likidite imkanlarını kademeli olarak azaltılacağını belirtmişti. Banka bugün de haftalık repo ihalesi açmazken, piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanıdığı likidite imkan limitlerini 12 Ağustos itibarıyla sıfırladığını bildirdi.

Merkez Bankası, pazartesi günü bir hafta vadeli repo ihalesi açmayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (AOFM) artırmak adına yapmış olduğu adımlara bir yenisini eklemişti. Böylece fonlama faizi ilk kez pazartesi günü yüzde 8,25 seviyesindeki politika faizinin üzerine çıktı.

Banka, salı günü de haftalık repo ihalesi açmadı.

Ayrıca piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitlerini yarıya düşüren banka, bugün, 12 Ağustos itibarıyla sıfırladığını bildirdi.

Editör: TE Bilişim