Gazete Emek- Bartın’da grizu patlaması meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans ve AFAD ekibi sevk edildi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldiği öğrenildi. Çok sayıda ambulans sevk edildi. Yer altında işçilerin olduğu bilgisi paylaşıldı.

CAN KAYBI ARTIYOR

Bölgeye giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı ilk açıklamada, Soylu, "Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti" dedi. Süleyman Soylu madende toplam 110 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Soylu sabah saat sularında yaptığı ikinci açıklamada can kaybının 26'ya ulaştığını açıkladı. Soylu "110 madencinin çalıştığını ifade etmiştik. Kritik yerde 49 madencimizin çalıştığını söylemiştik. 110 çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var. 58 madenci kurtarıldı." dedi.

Soylu yaşamını yitiren işçilerin isimlerini de açıkladı:

"Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz Serkan Nakaş, Şuhayip Okur, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Özhan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Koral Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet"

Can kaybıyla ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Fahrettin Koca'nın 06:38'de yaptığı son paylaşımda yaşamını yitiren işçi sayısının 28'e yükseldiği duyurdu. Koca, "İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor." bilgisini paylaştı.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRME GRİZU PATLAMASI

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise patlamanın nedenine ilişkin ''Arkadaşlarımızın ilk değerlendirmesi grizu patlaması olduğu şeklinde'' açıklamasını yaptı.

Yer altındaki madencileri kurtarma çalışmaları sürüyor.

BAĞIMSIZ MADEN İŞ: 15 İŞÇİ KURTARILDI

Patlama ile ilgili Bağımsız Maden İş'ten yapılan paylaşımda 300 metre kottaki patlama sırasındaki vardiyada 90'a yakın işçinin olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca 15 işçinin kurtarıldığı da belirtildi.

amasrada-maden-ocaginda-patlama2-8418-dhaphoto3.jpg

MADEN OCAĞINDAN ÇIKAN İŞÇİ: NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Bartın Valisi Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne giderek maden ocağından kendi imkanıyla çıkan bir işçi ile konuştu.

İşçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

İŞÇİLER ÇIKARILIYOR

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları maden ocağına ulaştı. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.

amasrada-maden-ocaginda-patlama2-8418-dhaphoto2.jpg

Maden işçilerini kurtarma çalışmaları sürüyor.

BAKANLAR BÖLGEYE GİTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, patlamanın meydana geldiği bölgeye gitti.

CHP HEYETİ DE YOLA ÇIKTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Bartın Amasra’da meydana gelen patlamayı incelemek üzere heyet oluşturuldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, gelişmeleri yerinde takip etmek üzere patlamanın yaşandığı Amasra'ya gidiyor.

AFAD 'PATLAMA TRAFO KAYNAKLI' TWEETİNİ SİLDİ

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi yer aldı.

Ancak AFAD, ulusal ajanslar ve yayın kuruluşları tarafından da paylaşılan bu bilgiyi bir süre sonra resmi hesabından sildi.

BAŞSAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 3 SAVCI GÖREVDE

Bartın Amasra'daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiği kaydedildi.

SAYIŞTAY 2019'DA MADEN OCAĞINA İLİŞKİN UYARI YAPMIŞ

Patlamanın yaşandığı maden ocağıyla ilgili 2019 yılında yayınlanan Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'nda madende patlama riski olduğu tespiti yer aldı.

Raporda bu risk, şu cümlelerle belirtildi:


'GRİZU PATLAMASI GİBİ CİDDİ RİSKLERİN ARTMASINA NEDEN OLMAKTADIR'

"2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra "Kurum Degaj Yönergesi" hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir."

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay'ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'nu hatırlatarak bölgedeki riskin o günden bu yana bilindiğinin altını çizdi.

Resim

AMASRA’DA BİR YILDA 164 İŞÇİ YARALANDI

Evrensel'in aktardığı bilgiye göre, Sayıştay’ın geçen sene TTK Genel Müdürlüğü ile beş müessese için tuttuğu raporda 2019 ve 2020’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin müesseselere gitmedikleri, denetim ve teftiş yapmadıkları ortaya çıkmış, Amasra’da 1 yıl içinde 164 maden işçisinin yaralandığı belirtilmişti. Sayıştay’ın Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi raporuna göre 2019’da 190 iş kazası meydana gelirken, 2020 yılında 157’si yer altında, 7’si yer üstünde olmak üzere toplam 164 iş kazasında 164 işçi yaralandı. 2019’da yaşanan 190 kazanın 72’si göçük, 81’i düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme taşıma veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle; 2020 yılında yaşanan 164 kazanın 60’ı göçük, 72’si düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme taşıma, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle meydana geldi.

TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SAYIŞTAY RAPORUNA İLİŞİKİN AÇIKLAMA


Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü'nden, Bartın'da facianın yaşandığı maden ocağı ile ilgili 2019 yılında Sayıştay raporlarında 'grizu patlaması riski'nin öngörüldüğüne dair ifadelerin ye aldığı haberlerle ilgili açıklama geldi.

"Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir" ifadesi kullanılan açıklamada şöyle denildi.

"2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, 'Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi' şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir."

"Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır."

Söz konusu iddiayı CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz gündeme getirmişti. Sayıştay'ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'nu sosyal medya hesabından paylaşan Yavuzyılmaz paylaşımında, "Sayıştay, Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor!" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Artı Gerçek
 

Editör: TE Bilişim