Gazete Emek- Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliğinin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda meydana geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun  (11.40) yaptığı son açıklamaya göre madende yaşamını yitirenlerin sayısı 40'a çıktı. Soylu, 11 işçinin hastanelerde olduğunu, 1 işçinin durumu ile ilgili ise belirsizlik olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ulaşılamayan 1 kişiye de ulaşıldığını belirtti ve yaşamını yitirenlerin 41'e yükseldiğini duyurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Amasra'da maden katliamının yaşandığı alanda açıklama yaptı:

"Birileri bununla dalga geçebilir ancak önemli değil biz kader planına inanıyoruz. Bunlar her zaman olacaktır bunu da bilmemiz lazım. Patlamanın sebebi ve sorumluları ortaya çıkacak."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yürütülen çalışmaları incelemek üzere patlama meydana gelen Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağına geldi.

Diyanet İşleri Başkanı ile birlikte maden ocağı önünde yaptığı açıklamadaErdoğan, Amasra maden ocağının Türkiye’deki en ileri teknoloji ile kurulmuş maden ocağı olduğunu söyleyerek “Birileri bizle dalga geçebilir ama biz kader planına inanan insanlarız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan bu sözleri ilk kez kullanmıyor. Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın sonrasında yaptığı açıklamada da “Bu mesleğin fıtratında, kaderinde bu var” ifadelerini kullanmış o dönem muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı -300 derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı! TTK ise rapora dair yayımladığı açıklamada, yapılan haberlerde "dezenformasyon" yapıldığını öne sürdü.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİ SAYISI 41'E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, maden ocağı önünde yaptığı ilk açıklamada yaşamını yitiren işçi sayısının 14 olduğunu açıkladı. Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşamını yitiren işçi sayısının 22'ye yükseldiğini duyurdu. 01.20'de açıklama yapan Bartın Valiliği ise sayının 25'e yükseldiğini bildirdi.  Sabahın erken saatlerinde yapılan açıklamada ise ölenlerin sayısının 28'e yükseldiği duyurulmuştu.

Saat 11.40 dolayında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji Bakanı Fatih Dönmez'le beraber açıklama yaptı. Soylu yaşamını yitiren işçilerin sayısının 40'a yükseldiğini duyurdu.

Soylu, 11 işçinin yaralı olduğunu, bunlardan 6'sının İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesinde, 3'ünün Bartın Devlet Hastanesinde, 2'sinin ise özel hastanede tedaviye alındığını, bunlardan birinin taburcu olduğunu bildirdi.

110 madenciden 58 madencinin kiminin kendi imkanlarıyla, kiminin arama kurtarma çalışmalarıyla kurtarıldığını belirten Soylu, 1 madenci ile ilgili belirsizlik olduğunu söyledi.

Erdoğan ise ulaşılamayan 1 kişiye de ulaşıldığını belirtti ve yaşamını yitirenlerin 41'e yükseldiğini duyurdu.

BAKAN DÖNMEZ İLK AÇIKLAMASINDA YANGIN YOK DEMİŞTİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez akşam saatlerinde maden ocağı önünde yaptığı ilk açıklamada “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde." dedi. Dönmez, "Galerilerin bir kısmına kadar raylı sistem çalıştı, bir kısmında yayan/elle müdahalelerimiz söz konusu. İçeride devam eden bir yangın yok. Önlem amacıyla temiz hava tüpleri ve yangın tüpleri gönderildi" diye konuşmuştu.

Bakan Dönmez bugün öğlen yaptığı açıklamada ise dün gece madendeki bir galeride yangın olduğunu duyurduklarını hatırlattı ve yangının büyük oranda söndürüldüğünü, izole edilmesi ve soğutulmasına ilişkin çalışmalar yapıldığını söyledi.

YAŞAMINI YİTİREN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Soylu yaşamını yitiren işçilerin (ilk 26'sı) isimlerini açıkladı:

"Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz Serkan Nakaş, Şuhayip Okur, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Özhan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Serenli, Koral Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet" 

ambulans ve itfaiye araçları, maden sahası

Maden ocağından çıkan bir işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" diye belirtti. Patlamanın ardından bölgede yardıma gelen işçiler Halk TV'ye konuştu. Kurtarma çalışmalarına katılan Turgay isimli işçi 350 metre aşağıya kadar indiklerini belirtti. İşçi, "Patlamadan dolayı her yerde erimeler mevcuttu. Ulaşabildiğimiz yerlerde insanlar vardı ama kurtarabildiğimiz kimse yoktu. Şuan içeride olanlardan da ümidimiz yok" diye konuştu.

SAYIŞTAY, 2019'DA RİSKLER KONUSUNDA YAPMIŞTI

Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı!  Sayıştay'ın 2019 raporunda, "2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir." uyarısında bulundu.

TTK'DEN "DEZENFORMASYON" SAVUNMASI

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ise konuya dair yaptığı yazılı açıklamada "dezenformasyon" yapıldığını savundu.

"Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazı' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur." denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, “Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi” şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.

Ayrıca yine bir başka haberde; Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığı’na atanan Sayın İbrahim Özkarcı, atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Sayın Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir. TTK Amasra Müessesesi’nde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır. Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN PAYLAŞIMLARA MÜDAHALE

İçişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak, "provokatif" olduğunu öne sürdükleri paylaşımlar yapan 12 hesap yöneticisini tespit ettiklerini duyurdu. Açıklamada, "Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır" denildi.

AFAD, "PATLAMA TRAFO KAYNAKLI" PAYLAŞIMINI SİLDİ

Öte yandan AFAD katliamın ilk meydana geldiği saatlerde patlamanın "trafo kaynaklı" olduğu yönünde paylaşım yaptı. AFAD tarafından sosyal medyadan yapılan paylaşımda "Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir" ifadeleri kullanıldı. Tweeti bir süre sonra silen AFAD, daha sonra yeniden yaptığı paylaşımda "Bartın ili Amasra ilçesinde @ttk_gen_md'ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir." ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, iş cinayeti ile ilgili soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

Editör: TE Bilişim