Gazete Emek- Fransa'da ExxonMobil ve TotalEnergies şirketlerinde çalışan işçiler yüzde 10 maaş zammı talebiyle başlattıkları grevi sürdürme kararı aldı.

İşçilerin kararı, hükümetin grevlerin "toplumsal krize dönüştüğü" iddiasıyla işçilerden bazılarını işe döndürmek için başlattığı "zorla işe başlatma" prosedürünün ardından geldi.

Söz konusu prosedür kapsamında, "kamu hizmetinin devamlılığını veya toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan bir grev durumunda", çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Buna karşı çıkan işçilere ise, altı aya kadar hapis ve 10 bin euro para cezası uygulanabilir.

Hükümet sendikalara, şirketlerle uzlaşma yoluna gitmesi konusunda çağrı yapmış aksi durumda yaptırıma gitme tehdidinde bulunmuştu. Yönetimin talimat verdiği "zorla işe başlatma" uygulamasına karşı çıkması durumunda polisin grevcilere fiziki müdahalede bulunabileceği öngörülüyor.

CGT, 'ZORLA İŞE BAŞLATMA' PROSEDÜRÜNE UYULMAMASI ÇAĞRISI YAPTI

Fransa'da en büyük işçi sendikası CGT, hükümetin, "zorla işe başlatma" prosedürüne uyulmaması çağrısı yaptı.

CGT'den yapılan açıklamada, prosedürün "zaruri olmadığı ve yasa dışı olduğu" belirtildi. Açıklamada, hükümetin bu adımla "şiddet yolunu seçtiği" bu nedenle "hükümet ve söz konusu şirketlerle yapılacak toplantılara katılımın askıya alındığı" aktarıldı.


 

Editör: TE Bilişim